Hoppa till sidans innehåll

Information med anledning av VM-bolagets resultat

09 MAR 2020 09:59
Med anledning av uppmärksamheten kring VM-bolagets resultat vill vi förtydliga att minusresultatet i bolaget inte kommer ha en direkt påverkan på Svenska Skidförbundets ordinarie verksamhet.
  • Skapad: 09 MAR 2020 09:59

Som vi tidigare meddelat genererade själva VM-tävlingarna ett positivt resultat på drygt 7 mnkr, däremot blev VM-bolagets resultat -29,2 mnkr. Förlusten delas mellan VM-bolagets två ägare SkiStar AB och Svenska Skidförbundet.

– Vi är väldigt besvikna över resultatet och hade självklart hoppats på en vinst. Femton miljoner är mycket pengar och inget vi tar lättvindigt på. Vi hade dock varken budgeterat med eller planerat för en vinst så det påverkar inte ordinarie verksamhet. Men ett plusresultat hade självklart gett oss möjligheter att genomföra extra satsningar, säger Ola Strömberg, förbundsdirektör Svenska Skidförbundet.

Svenska Skidförbundet har en stabil ekonomi. Koncernens egna kapital uppgick till cirka 81 mnkr vid bokslutet 18/19. De 15 mnkr som förbundet bidrog med kommer från förbundets eget kapital och har därför inte en direkt påverkan på vår ordinarie verksamhet.

Inför VM-evenemanget gjordes betydande investeringar och vi kan konstatera ett antal långsiktiga positiva effekter. Bland annat byggdes ett nytt mediecentrum i Nationalarenan som nu ägs av Svenska Skidförbundet, belysningen förstärktes i tävlings- och träningsarenorna samt att snösystemen i Åre och Duved uppgraderades – investeringar som är värda omkring 36 mnkr.

Exempel på andra positiva investeringar:

  • Genomförande av fyra världscuptävlingar i Hammarbybacken (2016–2019), alpina junior-VM (2017) och den alpina världscupfinalen (2018) som lyfte sportens synlighet och gav möjlighet att inspirera kommande generationers åkare.
  • Ökade möjligheter att stärka den kommersiella plattformen och lyfta sportens relevans, bland annat i Stockholm, som är en viktig region.
  • Nya arenor i Åre och Duved som snabbt och flexibelt kan anpassas för såväl stora som små evenemang (plug-and-play).
  • Nya moderna träningsanläggningar som kan användas av såväl våra föreningar och distrikt som skidgymnasier och skiduniversitetet.
  • Säkerhetsinstallationer för träning av såväl teknikgrenar som fartdiscipliner.
  • Resan i sig mot VM blev en katalysator för att påskynda investeringar i en framtida generation aktiva och att bygga en ännu starkare kultur i landslaget och i den alpina rörelsen.


– Genom att driva många olika utvecklingsfrågor under perioden runt VM skapade vi en ny plattform för vår alpina rörelse att fortsätta engagera och utvecklas och vi stärkte samtidigt Svenska Skidförbundet som ett av Sveriges absolut starkaste idrottsvarumärken, säger Ola Strömberg.

För eventuella frågor, kontakta:
Ola Strömberg, förbundsdirektör
E-post: This is a mailto link
Telefon: +46 (0)70 811 99 06

Skribent: Ann-Charlotte Jernberg
E-post: Adressen Gömd
Webb puff stor corona-316-103.png
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info