Hoppa till sidans innehåll

Matfors SK fick ett lyft med skidfritids

15 DEC 2020 16:44
I Matfors har skidklubben vuxit rejält de senaste 10 åren. De har gått ifrån
att locka några stycken skidåkare till 150 aktiva ungdomar. Satsningen på skidfritids är en av anledningarna.
  • Uppdaterad: 15 DEC 2020 16:44

Att de har gjort många rätt i byn med endast fyra och ett halvt tusen invånare står helt klart. Satsningen på ett skidfritids ett av dem. Under 2019 ansökte klubben om, och beviljades, stöd från Idrottslyftet för att varje måndag under skolåret genomföra ett skidfritids för årskurs 2 till 9.

– Skidfritids startar med mellis klockan två. Det bjuds på gröt, fil och flingor, smörgåsar och frukt. Sedan är det dags för läxor och sista timmen är öronmärkt till någon form av rörelse. Ofta är det de äldre ungdomarna som håller i träningarna för de yngre, både planering och genomförande, lite beroende på i vilken fas de har varit med sin egen träning såklart. Men det har varit ett sätt för oss att få de äldre att prova på ledarrollen. Det finns ju många sätt att vara aktiv inom en förening, säger Peter.


Först mellanmål och läxläsning sedan dags för fysisk aktivitet. Foto: Matfors SK

I snitt hade skidfritids förra säsongen 40 deltagare varje vecka och totalt hittade en handfull nya ungdomar till klubbens ordinarie verksamhet och Peter rekommenderar varmt andra klubbar att ta hjälp av Idrottslyftsmedel

– Utan Idrottslyftet hade klubben inte valt att genomföra projektet, eftersom det utan tillskottet på pengar skulle gå att hålla samma kvalitet.

Men det finns fler projekt i kikaren för klubben.


Peter Blomqvist, Matfors SK

– Absolut! Nästa stora grej vi drömmer om är ju konstsnö. Eftersom vi har så många barn och ungdomar i träning nu vill vi gärna att de ska kunna åka skidor också. Vi är i startgroparna kring att ev satsa på snökanoner, tillverkning av snö. Då kommer vi självklart söka pengar. Vi kommer också garanterat ansöka om bidrag för att minska kostnaderna för ev läger med mera, säger Peter. 

På frågan om han rekommenderar andra att ansöka om Idrottsbidrag kommer svaret snabbt

– Självklart ska alla ansöka, det är ett smidigt sätt att via sitt egna förbund få medel för att utveckla/fördjupa sin idrott i vårt fall skidor. Vi kommer absolut söka flera gånger. När vi hittar lämpliga projekt så kör vi! 

Utveckla er verksamhet

Drömmer också ni om att utveckla aktiviteter för att inpirera fler? Se till att det blir verklighet genom att ansöka om Idrottslyftsmedel.

Områden som prioriteras 2020/2021 är...

  • få fler ungdomar att stanna kvar inom den organiserade idrotten.
  • fler utbildade barn- och ungdomsledare i föreningen.

Ansök om Idrottslyftsmedel till aktiviteter i föreningen via IdrottOnline.

Skribent: SSF
E-post: Adressen Gömd
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info