Hoppa till sidans innehåll

Ansök till elitidrottsmiljöer

04 MAR 2019 10:27
Kombinera din elitidrott med möjlighet att studera på en högskola eller ett universitet. Ansökan är öppen 1–25 mars.
  • Uppdaterad: 13 FEB 2020 12:17

Många av våra nuvarande skidstjärnor studerar på högskola eller universitet samtidigt som de har sin satsning som elitåkare. Är det något för dig?

Fundera ett tag, men inte för länge.

Den 1 mars öppnar vi ansökningssidan till vårt elitidrottsprogram. Du kan skicka in din ansökan till och med den 25 mars.

Dessa skolor samarbetar Svenska Skidförbundet med:

Tärnaby Skidakademi
Dala Sports Academy
Umeå Universitet 
Mittuniversitetet i Östersund 

ANSÖK: Ansökningssidan

Som vanligt lämnar du in ansökan för program och fristående kurser på www.antagning.se senast den 15 april.

Alpint

Vill du kombinera studier och alpin satsning finns denna möjlighet i Åre (MIUN) och Tärnaby.  

Från och med läsåret 2019–2020 har skiduniversitet, som tidigare utgått från Östersund, sin bas i Åre. Studierna genomförs fortsatt mot Mittuniversitetet. I och med flytten till Åre kommer träningen bedrivas vid Ski Team Sweden Alpines test- och träningsmiljö Alpine Center Of Excellence på Nationalarenan samt i Åres backar under vintern.

Åkare utan landslagsupplägg kommer prioriteras till träningsgrupperna i Åre och Tärnaby. Detta medför att antagningen kommer meddelas först när landslagen är uttagna i början av maj.

Vid antagningen tittar vi noga på dina ambitioner för både den alpina satsningen och studierna. För att bli antagen måste du som förstagångssökande vara behörig och komma in på ett program till hösten. För dig som redan studerar på universitet är kravet att du ska ha läst och blivit godkänd i minst 25% studietakt under innevarande läsår.

Längdskidor

Elitmiljö bedrivs på tre orter i samarbete med en högskola eller universitet: Falun, Östersund och Umeå. I Östersund och Umeå finns ett krav att studera minst 25% sett över ett läsår. I Falun har de flesta aktiva i elitmiljön valt att studerar, detta är dock inget krav, där är Dalarnas Idrottsförbund huvudman.

I månadsskiftet mars–april får du besked om uppfyller de idrottsliga kraven och antas till någon av de tre elitmiljöerna.

För samtliga idrotter inom Riksidrottsförbundet finns möjlighet att ansöka om s.k elitidrottsavtal på Riksidrottsuniversiteten (RIU) och de elitidrottsvändliga lärosätena (EVL). Detta innebär att du får hjälp med att lägga upp studierna utifrån din elitsatsning. Avtalet innebär inget upplägg med tränare och träningsgrupp, som det gör i våra elitmiljöer ovan.

LÄS MER: Elitidrottsavtal 

Frågor?

Kontaktpersoner på Svenska Skidförbundet

Skribent: SSF
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info