Hoppa till sidans innehåll

Det första digitala förbundsmötet genomfört

21 OKT 2020 13:24
Strategi 2026 antogs, förbundsordföranden omvaldes, tre nya ledamöter valdes in i styrelsen, arbetsmöten kring hur strategin ska implementeras i verksamheteten genomfördes. Detta var några punkterna på det första digitala förbundsmötet någonsin.
 • Skapad: 21 OKT 2020 13:24

Det blev ett minst sagt annorlunda förbundsmöte. På grund av pandemin genomfördes mötet digitalt och för första gången någonsin bjöds även alla, som önskade, att delta.

Förbundsmötet delades upp i två avdelningar, först en mer formell del som avhandlades enligt föredragslistan och därefter gruppvisa möten, där den nya strategin diskuterades livligt. 


Hoppbackarna på Lugnets idrottssanläggning i Falun blev en fantastisk och passande kuliss bakom alla medverkande på plats, fr.v. mötesordförande Mats Årjes och mötessekreterare Johan Gräfnings.

Del 1 – Förbundsmöte

Nya "Strategi 2026" antogs

Svenska Skidförbundets senaste strategi sträckte sig till år 2020. Därför har en ny strategisk plan utarbetats som tar sikte mot 2026. 

Arbetet med att ta fram den nya strategiska planen och prioriterade områden har pågått under cirka ett och ett halvt år och inkluderat arbetsmöten med föreningar, distrikt, styrelse, ledningsgrupp samt personal. RFs strategiska plan 2025 varit vägledande i vissa delar av processen.

Strategi 2026 antogs enhälligt under förbundsmötet. Nu påbörjas det viktigaste arbetet – att förvandla pappersprodukten till verklighet. 

Om- och nyval

Det genomfördes ett antal om- och nyval under mötet. Sittande förbundsordförande Karin Mattsson fick mötets förtroende i ytterligare två år.

– Jag är självklart mycket glad över det fortsatta förtroendet och ser fram emot att jobba vidare med olika frågor inom förbundet, speciellt gällande den nya strategin. Det ska verkligen bli intressant att ta nästa steg och tillsammans med distrikt samt föreningar förverkliga den, säger Karin Mattsson.

Förbundsdirektör Ola Strömberg gratulerar Karin Mattsson som fick förnyat förtroende som förbundsordförande.

I förbundsstyrelsen blev det däremot förändringar eftersom Göran Nilsson, Emelie Öhrstig och Linda Wikström alla valde att tacka för sig, vilket betydde att tre platser behövde fyllas.Dessa gick till Anders Furbeck, Eva-Lena Frick och Johan Starck. Tre välmeriterade personer som kommer vara en stor tillgång i Svenska Skidförbundets styrelse.

Styrelsen för Svenska Skidförbundet för de kommande två åren ser därför ut enligt följande:

 • Karin Mattsson – ordförande, omval t.o.m. 2022
 • Lennart Käll – ledamot, t.o.m. 2022
 • Stefan Bessman – ledamot, t.o.m. 2022
 • Susanna Karlevill – ledamot, t.o.m 2022
 • Eva-Lena Frick – ledamot, nyval, t.o.m 2024
 • Anders Furbeck – ledamot, nyval t.o.m. 2024
 • Johan Starck – ledamot, nyval t.o.m. 2024

Att Anders Furbeck och Eva-Lena Frick valdes in i styrelsen betydde att de lämnade valberedningen, ersättare för dem blev Karin Moberg (ordförande Stockholms SF) och Björn Westerström (Östergötlands SF).

Valberedningen ser ut som följer:

 • Oberoende ordförande, Göran Nilsson, nyval
 • Norrland, Margareta Helander, omval
 • Svealand, Karin Moberg, nyval
 • Götaland, Björn Westerström, nyval

Detta hände de senaste två säsongerna 

Antalet medlemmar har fortsatt öka och vi är nu uppe i 146 296 (juli 2020). Sportsligt kan vi säsongen 2019/2020, som var mästerskapsfri på seniornivå, glädja oss åt många bra prestationer. Även ekonomiskt fortsätter resultaten att peka uppåt.

Mer information om vad som hände finns att läsa i de senaste två säsongernas verksamhetsberättelser (som finns i två versioner).

LÄS MER: Detta hände 2019/2020

Del 2 – arbetsmöten kring strategin

Det är otroligt viktigt att den strategi som nu har antagits inte bara blir en pappersprodukt utan ett konkret hjälpmedel. När det mer formella förbundsmötet var avklarat var det därför dags för alla som ville att diskutera hur den strategiska planen verkligen ska kunna sprida och göra verkan inom hela Skid- och snowboardsverige.

Innan det var dags för deltagarna att delas in i mindre diskussionsgrupper fick de först lyssna på hur några av grenarna på övergripande nivå redan jobbar med att implementera Strategi 2026. De berättade bland annat vilka samarbeten de ser med distrikt och föreningar.


Längdchef Daniel Fåhraeus intervjuas av diskussionsmötets moderator Elisabeth Egnell, verksamhetsutvecklare på SSF.

Trots att vi denna gång inte fick möjlighet att sitta runt samma bord, genomfördes många livliga och lärorika diskussioner, med representanter från både distrikt och föreningar som tillsammans med personal från SSF och förbundsstyrelsen som deltog i mötet.

Det har kommit in många positiva reaktioner på diskussionsmötet vilket gör att vi siktar på att bjuda in till fler digitala möten där alla får chans att vara med och delta.

Stort tack!

Stort tack till alla som deltog på detta historiska första digitala förbundsmöte. Nästa år är det dags för det mindre formella Skidtinget. Förhoppningsvis kan vi då hälsa de distrikts- och föreningsrepresentanter, som har möjlighet, varmt välkomna till Sundsvall den 23–24 oktober 2021, och även då öppna upp för digitalt deltagande.

Avslutningsvis vill vi rikta ett jättestort tack till alla föreningsmedlemmar, distrikt, personal och våra samarbetspartners för att ni inspirerar, leder och utvecklar våra idrotter. Det ska bli spännande att följa de effekter vår nya Strategi 2026 kan ge inom verksamheten.

Nu kör vi!

Skribent: Ann-Charlotte Jernberg
E-post: Adressen Gömd
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info