Hoppa till sidans innehåll

Fyra skidåkare nominerade till Idrottsgalan

23 NOV 2020 15:45
Svenska Skidförbundets åkare fortsätter göra avtryck inom Idrottssverige. Linn Svahn, Frida Karlsson, Henrik Harlaut och Sandra Näslund har alla imponerat på juryn och är bland de som kan prisas under Idrottsgalan 2021
  • Uppdaterad: 23 NOV 2020 15:45

– Det är lika spännande varje år som nomineringarna avslöjas och vi är oerhört stolta över att vi åter har ett antal åkare med bland de nominerade till Idrottsgalan, säger förbundsdirektör Ola Strömberg.

I kategorin Årets kvinnliga idrottare hittar vi längdåkaren Linn Svahn, som fick sitt stora genombrott förra säsongen då hon som nykomling vann den totala sprintcupen. I samma kategori finns även den mer rutinerade skicrossåkaren Sandra Näslund, som för andra gången vann den totala skicrosscupen. Sandra har varit nominerad tidigare och vann priset som Årets nykomling vid Idrottsgalan 2015, då hon även fick motta Svenska Dagbladets Lilla Bragdguld.

X-games är för freeskiåkarna lika stort, om inte större än, OS. Henrik Harlaut tog sitt första guld i X-games redan 2013, men det skulle bli många fler. I vintras tog han sin elfte medalj och har nu sju guld och fem silver. Flest av alla någonsin i X-games historik. Därför nomineras Henrik i kategorin Årets prestation.

Även längdåkaren Frida Karlsson finns med bland de nominerade i kategorin Årets prestation. Få glömmer väl Fridas otroliga lopp när hon vann över självaste Therese Johaug, som verkade oslagbar under hela säsongen. Desssutom skedde det på Thereses hemmaplan under tremilen på Holmenkollen.

– Att kunna nominera så många imponerande svenska idrottsprestationer ett år som detta känns jättekul. Trots alla inställda mästerskap har svenska idrottare lyckats leverera resultat både före och under pandemin. De förtjänar verkligen att hyllas på Idrottsgalan i januari, säger Lasse Granqvist, journalist och ordförande i Svenska Idrottsakademins nomineringsjury.

Linn, Frida och Henrik finns även med bland de som har chans att vinna Svenska Dagbladets Bragdguld. Även detta delas ut under Idrottsgalan som går av stapeln den 18 januari och visas i SVT.

Det kommer som vanligt bli en spännande kväll då många fantastiska prestationer ska belönas och konkurrensen är enorm, men bara att ha blivit nominerad är en bedrift i sig.

Svenska Skidförbundet vill gratulera och önska samtliga nominerade lycka till!

Samtliga nominerade – Idrottsgalan 2021

Årets kvinnliga idrottare

Isabelle Haak – volleyboll
Sandra Näslund – skicross
Linn Svahn – längdskidor
Anna Wijk – innebandy

Årets manlige idrottare

Armand Duplantis – friidrott, stavhopp
Victor Hedman – ishockey
Zlatan Ibrahimović – fotboll
Daniel Ståhl – friidrott, diskus

Årets lag

Damlandslaget – fotboll
Damlandslaget – innebandy
Lag Edin – curling
Lag Hasselborg – curling

Årets nykomling

Khamzat Chimaev – MMA
Julia Engström – golf
Dejan Kulusevski – fotboll
Emil Millán de la Oliva – friidrott, långdistanslöpning

Årets ledare

Henrik Ankarcrona – ridsport, hoppning
Greg & Helena Duplantis – friidrott, stavhopp
Johannes Lukas – skidskytte
Karin Torneklint – friidrott

Årets prestation

Armand Duplantis – friidrott, stavhopp
Henrik Harlaut – freeskiing
Frida Karlsson – längdskidor
Felix Rosenqvist – bilsport, racing

Skribent: Ann-Charlotte Jernberg
E-post: Adressen Gömd
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info