Hoppa till sidans innehåll
Foto: NILS JAKOBSSON

Låt inte barnen betala priset

20 NOV 2020 13:55
Barn och ungdomar måste få fortsatt möjlighet att träna under vintern. Därför måste det klargöras att den normerande delen om åtta personer inte gäller barns och ungdomars träning. Det skriver RF i sitt remissvar till regeringen.
  • Skapad: 20 NOV 2020 13:55

Riksidrottsförbundet har i dag (20/11 2020) lämnat in ett remissvar till regeringens om förbudet mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare.

LÄS MER: RF:s remissvar

Idrottsrörelsen har under coronapandemin tagit ett stort ansvar för att bidra till att hindra smittspridningen och vill fortsätta att göra så även framåt.

En begränsning av antal deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar innebär en betydande begränsning för idrottstävlingar som genomförs utanför de tydligt avgränsade idrottsanläggningarna.

– Längdskidor, segling, orientering och många fler tävlar på stora ytor utan att träffa andra månniskor. De är inte rimligt att dessa endast ska få ha åtta personer på sina tävlingar. Regeringen måste omgående skapa ett undantag för dessa idrotter, säger Björn Eriksson.

Det finns träningsverksamhet som i dag ställs in men som med ett ansvarsfullt genomförande skulle kunna hålla igång utan betydande risk för smittspridning. Som exempelvis träningsverksamhet utomhus, med få deltagare och stora avstånd mellan deltagarna.

En förfrågan om ett sådant undantag har ställts till Folkhälsomyndigheten och RF menar att den förfrågan omgående bör kunna prövas av myndigheten.

RF lyfter även i remissvaret att det är viktigt att det tydliggörs att idrottsträning för barn och ungdomar födda 2005 eller senare inte påverkas av regeringens förslag om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar för fler än åtta deltagare. Eftersom detta skulle få stor betydelse för barn och ungdomars hälsa.

LÄS MER:
Artikeln på rf.se (extern länk)
Svenska Skidförbundets samlade information kring coronapandemin.

Skribent: Ann-Charlotte Jernberg
E-post: Adressen Gömd
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info