Hoppa till sidans innehåll
Foto: Linn och Frida, Bildbyrån, Henrik, Daniel Bernstål.

Linn, Frida och Henrik har chans att vinna Bragdguldet

27 NOV 2020 15:24
Svenska Dagbladets bragdguld är bland det finaste du kan vinna i Idrottssverige. I år finns tre skidåkare bland de nominerade; längdåkarna Linn Svahn och Frida Karlsson samt freeskiåkaren Henrik Harlaut.
  • Skapad: 27 NOV 2020 15:24

För första gången någonsin är en freeskiåkare kandidat att  vinna Svenska Dagblandets prestigefulla bragdguld. 

Henrik Harlaut blev vintern 2020 historisk när han vann sin sjunde guldmedalj i X-games. Inom freeski är X-games det största du kan vinna, större än OS. Endast de allra bästa skidåkarna är inbjudna att delta.

Den senaste guldmedaljen gjorde att Henrik passerade sin idol Tanner Hall i den totala medaljligan. Med sina totalt tolv medaljer, sju guld och fem brons, är han den som har allra flest medaljer i X-games – någonsin. 

– Att gå om Tanner Hall som är min största idol är helt ofattbart för mig, Det första guldet som jag tog 2013 är alltid speciellt, men det här var absolut uppe på samma nivå känslomässigt, säger Harlaut i en intervju med Svenska Dagbladet.


Henrik Harlaut på pallen efter den historiska tolfte medaljen i X-games. Foto: SSF.

Att vara nominerad till Bragdguldet är stort för Henrik.

– Jag växte upp i Stockholm och hade hockey och fotboll som största intressen. Följde alla nomineringar och omröstningar till priser och galor. Det känns overkligt att jag och vår sport finns med i de här stora sammanhangen nu, säger han i samma intervju.

Linn och Frida konkurrerar

Att längdåkare blir uppmärksammade för sina bedrifter är mer vanligt, men för den skull inte mindre prestigefullt. Till Bragdguldet 2020 är två riktiga vinnarskallar nominerade.

Linn Svahn slog igenom med dunder och brak när hon under hennes allra första säsong i världscupen mer eller mindre "flög ifrån" konkurrenterna och bärgade segern i den totala sprintcupen.

Linn hade som mål att vinna en nationell distanstävling och en världscuptävling. Något som hon klarade av i ett nafs, därefter fortsatte framgångarna att rulla på.

– Jag tycker om att utmana mig själv och sätta upp höga mål och sedan leva upp till dem. Efter att jag hade vunnit första världscuptävlingen bestämde jag mig direkt för ett nytt mål, att vinna totala världscupen i sprint. Det är en självklarhet för mig att aldrig bli bekväm, säger Linn till Svenska Dagbladet.Linn Svahn jublar efter segern i sprinten under Svenska Skidspelen i Falun. Foto: Bildbyrån.

Men utmärkelser bryr hon sig mindre om.

– Det är väldigt oviktigt. Det enda jag vill är att åka skidor fort när jag tävlar. Skulle jag få bragdguldet vore det ärofyllt, men inget jag lägger stor vikt vid. För mamma och pappa är det däremot säkert jättespännande.

Den andra längdåkaren som har chans att ta hem Bragdguldet är Frida Karlsson som även hon blev historisk när hon som första svenska kvinna på 43 år vann tremilen i klassiska Holmenkollen. Och det före säsongens gigant – den oslagbara norskan Therese Johaug. Men Frida visade att det var möjligt.

För att sätta segern i ett ytterligare perspektiv blev Frida den första icke norska som vann ett distanslopp sedan Stina Nilsson vann 10 kilometersloppet i Quebec i mars 2019.

En ödmjuk Frida ville dock inte ta åt sig hela äran för segern.

– Ledarna började ge tider framåt och ropade att vi tog in på Johaug. Då blev det fullt fokus framåt. Ebba och jag pratade mycket i spåret och det här var verkligen en lagseger. Det är så kul, berättade en väldigt glad Frida efter loppet.


Frida Karlssons historiska seger i Holmenkollen. Foto: Bildbyrån.

Lika ödmjuk är Frida angående att eventuellt få Bragdguldet.

– Det skulle vara en stor ära att få det någon gång. Vi var ju med i snacket förra året efter VM-guldet i stafetten. Jag följer det mesta i idrottsväg, inte minst Armand Duplantis i stavhopp, eftersom jag själv hållit på med friidrott och tävlat i löpning. Det han har gjort i år är så häftigt, säger Frida till Svenska Dagbladet.

Avslöjas 1 december

Konkurrensen är som vanligt stenhård mellan kandidaterna där var och en förtjänar att uppmärksammas.

Svenska Skidförbundet gratulerar alla nominerade...

  • Armand Duplantis, stavhopp
  • Henrik Harlaut, freeski
  • Victor Hedman, ishockey
  • Zlatan Ibrahimovic, fotboll
  • Frida Karlsson, längdåkning
  • Daniel Ståhl, diskus
  • Linn Svahn, längdskidor

Vem som får Bragdguldet avslöjas tisdagen den 1 december. 

Skribent: Ann-Charlotte Jernberg
E-post: Adressen Gömd
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info