Hoppa till sidans innehåll
Foto: NILS JAKOBSSON

Publikgränsen höjs till 500 personer för sittande publik

29 SEP 2020 13:15
Regeringen har beslutat ge idrotten undantag att höja gränsen för publik – på ett smittsäkert sätt – till 500 personer. Detta undantag gäller från den 15 oktober.
  • Skapad: 29 SEP 2020 13:15

Undantaget från den 15 oktober gäller endast för publikområden som har anvisade sittplatser. Ett avstånd på minst en meter ska hållas mellan varje person i publiken, men två personer i sällskap kan sitta tillsammans.

– Idrottsanläggningar i Sverige är mycket varierade i sin utformning. En del har läktare med numrerade stolar medan andra har en slänt eller backe som publikområde. Att regeringen i låst fast sig i att det endast gäller stolar och fasta läktare är olyckligt och slår på ett orättvist och onödigt sätt då idrotten visat att vi kan anpassa våra olika verksamheter efter de riktlinjer som ges, säger Björn Eriksson.

Beslutet med undantag på 500 personer i publik är inte en lösning för skid- och snowboardåkning samt andra idrotter som tävlar på stora ytor där avståndet mellan de aktiva är mycket stort och där antalet istället räknas på antal utövare.

Det hade behövts ett undantag även för antal deltagare. Regeringen gav dock Folkhälsomyndigheten i uppdrag att se över allmänna råd och rekommendationer, bland annat för lopp och tävlingar som inte genomförs på begränsad yta eller arenor.

– Vi ger oss inte på den här punkten. Här måste regeringen ge möjlighet för idrotten att på ett smittsäkert sätt kunna erbjuda tävling i skog, på väg och på vatten. Det är oerhört viktigt för vår folkhälsa och måste ske skyndsamt, säger Björn Eriksson.

Riksidrottsförbundet begär också besked av regeringen vad gäller att inkludera elitidrottare, tränare och funktionärer i undantag för inreseförbud – för att inte riskera att Sverige ska tappa fler internationella tävlingar och mästerskap.

Skribent: Ann-Charlotte Jernberg
E-post: Adressen Gömd
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info