Hoppa till sidans innehåll

Sammanfattning från FIS-mötet

26 MAJ 2020 15:35
Fastställande av tävlingskalendrar, flourvallor, VM-arrangörer och förstås hanteringen av Corona-pandemin stod på agendan när det årliga vårmötet genomfördes. Dessutom togs en del beslut i respektive grenkommittéer.
 • Skapad: 26 MAJ 2020 15:35

Precis som världen i övrigt påverkades även FIS-mötet av den pågående pandemin och fick därför hållas digitalt. Här kommer en sammanfattning av några beslut. Mer information finns på FIS webbplats.

Tävlingskalendrar 2020/2021

Samtliga förslag till tävlingskalendrar godkändes, här finns länkar till gällande kalendrar för respektive gren (länk till FIS webbplats):

Alpint
Backhoppning
Freestyle (freeski, puckel, skicross)
Längdåkning
Snowboard

Covid-19-arbetsgrupp för världscuptävling

På begäran av FIS tekniska kommittéer kommer en arbetsgrupp skapas inför varje världscuptävling som ska hantera och bevaka Covid-19-relaterade frågor inför och under evenemanget.

Arbetsgruppen kommer att bestå av de viktigaste intressenterna från beslutsfattande organ och även experter som kan ge råd. I gruppen ingår en representant från vardera det nationella skidförbundet, den lokala arrangören, innehavare av sändningsrättigheter, FIS Race Director och Management, medicinska utskottets företrädare, ordförande för disciplinutskottet och en FIS Councils ledamot från den organiserande nationen.

Övergripande stödgrupp för FIS Covid-19

För att stötta ovannämnda arbetsgrupp kommer även en övergripande arbetsgrupp under ledning av FIS Council skapas. Där ingår även följande medlemmar: Erik Roeste (längdskidor), Roman Kumpost (backhoppning/ nordisk kombination), Michel Vion (alpint), Dean Gosper (freestyle-snowboard).

Eftersom det är osäkert vilka Covid-19-relaterade begränsningar som kommer gälla för sportevenemang framöver förbereds backup-planer för respektive grens tävlingskalender.

FIS-kongressen 2020

Den planerade FIS-kongressen 2020 flyttas till söndag 4 oktober 2020 i Zürich (SUI). FIS Council kommer den 1 augusti 2020 bedöma läget utifrån de rese- och evenemangsrekommendationer som gäller vid detta datum om det är möjligt att genomföra mötet på plats i Zürich eller ej. Eventuellt flyttas mötet till november. Om inte heller detta är genomförbart finns planer att skjuta på mötet till den 1–6 juni 2021 i Portoroz (SLO), vilket är det datum och den plats som redan bestämts för FIS-kommitténs konferens våren 2021.

Tidsfristen för inlämning av ansökningar till val av ny FIS ordförande och medlemmar i FIS Council kommer att meddelas samtidigt som datum för när FIS-kongressen 2020 ska genomföras, dvs den 1 augusti 2020.

Förbud att använda flourvallor

FIS Council beslutade i november 2019 att användningen av fluorvallor skulle förbjudas från och med säsongen 2020/21 eftersom dessa har en negativ miljö- och hälsoeffekt. Förordningar som påverkar tillverkare av dessa produkter har redan fastställts i USA och kommer även att genomföras i EU från och med juli 2020.

Tester med handhållna detektorer kommer att genomföras under sommarmånaderna. Därefter kommer detektorerna, om testerna utfaller väl, göras tillgängliga för branschen och vallateamen och kontroll av vilken valla som har använts kommer genomföras, i start- och målområdet, från och med november 2020.

Under säsongen 2020/21 kommer mätgränser att definieras för att ge tillverkare, servicetekniker och vallateam en möjlighet att anpassa sig till beslutet. Mätgränsen kommer att fastställas baserad på erfarenheter från test- och valideringsfasen sommaren 2020. Från och med säsongen 2021/22 kommer mätgränsen att sänkas till ett minimum med målet att införa en nollgräns för fluorvallor från och med säsongen 2022/23.

Alpina VM i Cortina d’Ampezzo 2021

Det italienska skidförbundet och den lokala arrangören i Cortina drabbades när Covid-19 svepte över Italien i början på året. De såg sig då tvungna att ställa den alpina världscupfinalen, som skulle ha genomförts i mitten av mars, tävlingarna skulle även ha varit för-VM. Staden Cortina d’Ampezzo och Veneto-regionen i Italien är en av de hårdast drabbade vilket har gett stora ekonomiska konsekvenserna för det lokala och nationella näringslivet samt allmänheten. Som en följd av detta har de lämnat in en önskar att flytta alpina-VM från 2021 till 2022. FIS Council kommer ta beslut i frågan den 1 juli 2020.

Val av kommande VM-arrangörer

Crans Montana (SUI), Garmisch-Partenkirchen (GER), Saalbach (AUT) har lämnat in ansökan att vara värdar för alpina-VM 2025 medan Trondheim (NOR) är den enda kandidaten för VM i nordiska grenar (längdskidor och backhoppning). Beslut tas under FIS höstmöte i Zürich den 3 oktober 2020. 

När det gäller VM i freestyle- och snowboard, som var tänkt att avgöras i ryska Krasnoyarsk, så avvaktar FIS med beslut tills den överklagan som Ryssland har gjort hos CAS skiljedomstol hanteras. WADA införde sanktioner mot Ryssland att arrangera världsmästerskap på grund av manipulerade dopningstester.

St. Anton (AUT) kommer vara värd för alpina JVM 2023.

Tekniska kommittéer

Här följer en kortare sammanfattning över de viktigaste besluten i de olika grenkommittéerna:

Alpint

 • Kraven på fallhöjd för super-G sänks för FIS ENL till 300 meter, vilket innebär att vi i Sverige kommer kunna arrangera tävlingar på ytterligare ett tiotal anläggningar!
 • Om pandemin fortsätter under vintersäsongen finns ett förslag där tävlingarna kommer att genomföras i fem block, DH/SG/GS/SL, ingen AC och inga parallelltävlingar. Beslut om detta ska verkställas tas senast i september. Det finns även ett förslag att minst sju av de tio bäst rankade nationerna i nationscupen måste ha deltagande åkare i varje block.
 • Parallelltävlingar kommer framöver att endast kallas Parallell (utan hänvisning till PSL eller PGS), tävlingen kommer att genomföras med storslalomutrustning. Ett åk kommer genomföras i varje bana. Topp-16 från kvalomgången går vidare till final. Världscuppoäng delas även ut till deltagare placerade 17–30 i kvalet. Regelgruppen beslutade att tillsätta en arbetsgrupp som jobbar fram enhetliga parallellslalomregler(alla nivåer) fram till höstmötet.
 • Alpine Team Parallell byter namn till Mixed Team Parrallell, förkortas TP
 • Nationella mästerskap som blivit inställda säsongen 19/20 kan genomföras t.o.m. 2020-12-31
 • Regelgruppen och bangruppen tog upp bristen på jämställdhet i sina respektive grupper. Målet är att ett kön ska vara representerat med max 70 procent (i dag 80 eller mer)
 • Bra exponering av alpint i tv-kanaler vilket visar att vintersport är fortsatt stark i Europa.
 • Internationell representation Technical delegates/ Referees:
  David Hansson, TD European Youth Olympic games,
  Anna-Karin Jeijlid, referee VM i Cortina 2021

Backhoppning

Riktlinjer för Summer Grand Prix 2020 godkändes, dock med en 30-dagars avbokningsfrist innan startdatum med tanke på eventuella begränsningar i samband med Covid-19-pandemin.

Längdskidåkning

Det maximala antalet åkare under en världscuptävling från värdnationen har minskats till 10 åkare/kön dessutom tillkommer två U23-åkare/kön.

Omkring den 15 juni, exakt datum är inte satt, kommer ett möte hållas för att se om det är möjligt att genomföra sommarens världscup i rullskidor.

Snowboard, puckel, skicross och freeski

Harmoniseringen av de internationella tävlingsreglerna för respektive evenemang och tävling har slutförts.

FIS nationella förbund

Den kapverdiska olympiska kommittén såväl som den tanzaniska olympiska kommittén godkändes provisoriskt som associerade medlemmar i FIS efter att de uppfyllt inträdeskraven.

Skribent: Ann-Charlotte Jernberg
E-post: Adressen Gömd
Webb puff stor corona-316-103.png
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info