Hoppa till sidans innehåll
Foto: NILS JAKOBSSON

Skidåkare lyfter viktiga frågor

17 NOV 2020 15:58
Puckelåkaren Nisse Wersén samt längdåkarna Linn Svahn och Ida Andersson deltar Utbildningsradions nya säsong av ”Idrottens himmel och helvete” där de diskuterar viktiga ämnen som psykisk ohälsa, normer och jämställdhet respektive Anorexia.
  • Uppdaterad: 17 NOV 2020 15:58

Utbildningsradions (UR) programserie ”Idrottens himmel och helvete” lyfter viktiga teman som kan göra barn- och ungdomsidrotten i Sverige ännu bättre.

Under den tredje säsongen av programserien, som startade den 11 november, kommer vi i tre av de totalt sex programmen möta några skidåkare.

Först ut är puckelåkaren Nisse Wersén från Åre som deltar i det andra programmet som sänds den 18 november. Talangen Nisse var för några år sedan ett stort framtidsnamn och spåddes en ljus framtid. Men en dag kom han inte upp ur sängen. I programmet berättar Nisse om sin depression och vad som gjorde att skidglädje byttes mot ångest och tvivel på om han ville leva.  

LÄS MER: Intervju med Nisse Wersén om psykisk ohälsa

Anorexia Nervosa är temat i det andra programmet som sänds 25 november. Där deltar längdåkaren Ida Andersson och även We & Sports som hjälper aktiva, föräldrar och ledare att hitta verktyg för att hjälpa sig själva och varandra när den mentala hälsan sviker.

LÄS MER: Idrottens himmel och helvete – om anorexi

I det fjärde programmet med temat ”Normer och jämställdhet”möter vi världsstjärnan, längdåkaren Linn Svahn. I programmet lyfts frågan om att bryta normen för vad en tjej får vara, hur hon får uttrycka sig och hur detta rapporteras i media. Programmet sänds den 2 december.

Mer information om program tre och fyra publiceras här på skidor.com närmare sändningsdags för respektive program.

Använd materialet för att utveckla förening och distrikt

Svenska Skidförbundet välkomnar programserien och ser den som ett utmärkt tillfälle att belysa viktiga ämnen som kan vara svåra att prata om och upptäcka. Vi uppmanar alla våra föreningar och distrikt att titta på programserien.

För att underlätta samtal och utveckling har SISU Idrottsutbildarna, tillsammans med UR, skapat 21 kortare filmer med en kompletterande samtalsplan. Här finns olika ”pratstartare”, diskussionsfrågor och tips på hur klippen och innehållet kan användas inom föreningen och under ledarutbildningar, främst inom barn- och ungdomsidrott.

LÄS MER (länkar till urplay.se):
Programserien ”Idrottens himmel och helvete” (nya avsnitt på tisdagar)
Kortavsnitt med samtalsplan

Fakta ”Idrottens himmel och helvete”

Programseriens två tidigare säsonger 2014 och 2015 väckte debatt och skapade möjligheter att lyfta och lära om hur barn- och ungdomsidrotten i Sverige kan bli ännu bättre. Den tredje säsongen av serien hade premiär på SVT den 11 november 2020. Samtliga program kommer allt eftersom att finnas på UR Play.

Programserien består av totalt sex program som belyser olika teman:

  • Idrott och kriminalitet/matchfixing (finns att se på UR Play)
  • Psykisk ohälsa, 18/11
  • Anorexia Nervosa, 25/11
  • Normer/jämställdhet, 2/12
  • Rätten till idrott/utanförskap, 9/12
  • Barnkonventionen, 16/12

Om du eller någon annan mår dåligt

Det finns många som kan hjälpa om du eller någon du känner mår dåligt. Här finns några förlag på de du kan kontakta om du behöver stöd eller bara vill prata med någon. De flesta kan du kontakta gratis och anonymt. En del har öppet dygnet runt, andra några timmar i veckan.

Ring 112 om du är i fara och det är bråttom.

BRIS
Här kan du få stöd och prata om vad som helst. Du kan ringa 116 111, mejla eller chatta. 

Bup.se
Här kan du skicka in frågor och få stöd om du mår psykiskt dåligt.

We & Sports
Är specialiserade på idrottare och möter flera ungdomar inom skidsporten varje dag. Mejla This is a mailto link eller ring 063-663 11 11 om du behöver prata med någon.

TILIA
Här kan du få stöd om du mår psykiskt dåligt. Du kan chatta eller mejla.

Mind
Har du självmordstankar, ring 90101, chatta eller mejla.

Skribent: SSF
E-post: Adressen Gömd
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info