Hoppa till sidans innehåll
Foto: Chrirstophe Pallot.

VM- och världscuptävlingar i Peking inställda

04 DEC 2020 17:06
Under vintern 2021 skulle ett antal tävlingar ha genomförts i Peking som förberedelse inför OS 2022. På grund av coronapandemin har FIS nu beslutat att ställa in samtliga tävlingar.
  • Uppdaterad: 04 DEC 2020 17:06

Organisationskommittén för OS i Peking 2022 har tillsammans med det internationella skidförbundet FIS beslutat att ställa in samtliga för-OS-tävlingar som skulle ha genomförts under vintern 2021.

Beslutet gäller följande planerade evenemang:

  • Världsmästerskapen i freestyle (freeski, puckel, skicross) och snowboard, 18–28 februari
  • Continental Cup, backhoppning, 27–28 januari
  • Världscup backhoppning, 10–14 februari
  • Världscup i nordisk kombination, 12–14 februari
  • Världscup i störtlopp och super-g, damer, 24–28 februari
  • Världscupfinalen i längdåkning, 19–21 mars

Coronapandemin med reserestiktioner och en obligatorisk karantän på 14 dagar, för alla internationella besökare till Kina, låg till grund för belutet.

– Vi hoppades att det skulle vara möjligt att arrangera testtävlingar inför OS i Kina den här säsongen, säger FIS-president Gian Franco Kasper.

– Men den nuvarande andra vågen av Covid-19 har resulterat i ökade restriktioner, som gjorde det praktiskt taget omöjligt att arrangera internationella tävlingar i Kina. Det var ett svårt beslut att fatta, men tack vare alla förberedelser som redan har gjorts av Peking 2022-teamet vet vi att alla arenor kommer hålla högsta standard i god tid inför de olympiska spelen i februari 2022.

Att åkare i förväg måste kunna testa arenorna är ett krav inför ett OS. Därför arbetar FIS nu, tillsammans med organisationen för OS i Peking, för att göra arenorna tillgängliga för aktiva på andra sätt. För vissa discipliner skulle detta kunna betyda att det kommer arrangeras internationella testtävlingar, på olika nivåer, fram till 2022.

För övriga discipliner kommer nationella evenemang genomföras med endast kinesiska deltagare som testar arenorna. Idrottare som deltar under dessa evenemang erhåller dock inga FIS-poäng. Dessutom kommer alla arenor att göras tillgängliga för FIS tekniska experter, för att säkerställa att de håller högsta standard.

FIS fokus är nu att hitta ersättningsorter för de inställda världsmästerskapen och världs-/continental cuperna. Besked kommer när beslut har tagits.

LÄS MER: FIS officiella text (engelska)

Skribent: FIS/SSF
E-post: Adressen Gömd
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info