Hoppa till sidans innehåll
Foto: FREEPIC/JCOMP

WHO utökar rekommendationer – rör på dig 2,5 till 5 timmar i veckan

27 NOV 2020 12:57
Upp till fem miljoner dödsfall per år kan undvikas om vi rör på oss regelbundet. I sina nya riktlinjer har världshälsoorganisationen, WHO, utökat den rekommenderade volymen för fysisk aktivitet.
  • Skapad: 27 NOV 2020 12:57

Regelbunden fysisk aktivitet är nyckeln till att förebygga och hjälpa oss att bättre klara av hjärtsjukdomar, typ 2-diabetes och cancer. Men även för att minska symtom på depression och ångest, förbättra minnet och öka hjärnans kapacitet.

Att fysisk aktivitet förbättrar hälsan är ingen nyhet. Det som är nytt är att WHO i sina uppdaterade riktlinjer för fysisk aktivitet har ökat volymen på hur länge vi bör aktivera oss. Tidigare rekommenderades minst 150 minuter i veckan, detta har nu ökats till 150–300 minuter i veckan.

Två och en halv till fem timmar i veckan borde vi alltså ägna oss åt måttlig till kraftig aerob aktivitet, exempelvis raska promenader, skid- snowboardåkning, simning, cykling med mera. För barn och ungdomar gäller minst 60 minuter per dag. Äldre vuxna (65 år eller äldre) rekommenderas att addera aktiviteter som innehåller balans och koordination samt muskelförstärkande aktiviteter, för att förhindra fall och förbättra hälsan.

– Att vara fysisk aktiv är avgörande för hälsa och välbefinnande, det kan hjälpa till att lägga år till liv och liv till år. Varje steg räknas, särskilt nu när vi är begränsade av coronapandemin. Vi måste alla röra oss varje dag, säger WHOs generaldirektör Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Så många som fem miljoner dödsfall i världen per år hade kunnat undvikas om vi alla var mer aktiva. Enligt WHOs statistik får en av fyra vuxna och fyra av fem ungdomar inte tillräckligt med fysisk aktivitet per vecka. Globalt beräknas detta kosta vården 54 miljarder dollar.

All form av fysisk aktivitet är bra, minsta rörelse räknas, och kan göras genom sport och fritid, promenader, cykling, men också genom dans, lek och vardagliga hushållsuppgifter, som trädgårdsarbete och städning.

– Fysisk aktivitet av vilken typ som helst och vid vilken tid som helst förbättrar hälsa och välbefinnande, mer är alltid bättre. Måste du spendera mycket tid med att sitta still, oavsett om du är på jobbet eller i skolan, bör du öka mängden fysisk aktivitet ytterligare, för att motverka de skadliga effekterna av ditt stillasittande, säger Dr Ruediger Krech, chef för hälsofrämjande, WHO.

LÄS MER: WHOs pressmeddelande och rapporter  (engelska)


Rör på dig tillsammans med andra

En av bästa sätten och roligaste sätten att komma igång och röra på sig är att gå med i en förening. Då får du röra på tillsammans med andra under inspirerande former. Välkommen till Svenska Skidförbundet!

Kontakta någon av alla våra föreningar som finns utspridda över landet.

Skribent: Ann-Charlotte Jernberg
E-post: Adressen Gömd
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info