Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Linn och Henrik i toppen under Idrottsgalan

19 JAN 2021 13:08
Linn Svahn utsågs till "Årets kvinnliga idrottare" under Idrottsgalan 2020. Linn och Henrik Harlaut blev också tvåa respektive trea i Jerringpriset, vilket visar att skidåkning fortsätter vara mycket populärt bland svenska folket.
  • Skapad: 19 JAN 2021 13:08

Det blev en spännande kväll under Idrottsgalan 2020. Många imponerande idrottsprestationer genomfördes under 2020 och konkurrensen om de åtråvärda priserna var hård.

Bland de nominerade fanns fyra skidåkare från Svenska Skidförbundet. Linn Svahn och Sandra Näslund var nominerade i kategorin "Årets kvinnliga idrottare" och Frida Karlsson samt Henrik Harlaut hade chansen att vinna kategorin "Årets prestation. Dessutom var Linn och Henrik två av de kvarvarande kandidaterna till Radiosportens Jerringpris.

"Årets kvinnliga idrottare" – Linn Svahn

Det var en glad pristagare som intervjuades digitalt efter att vinnnaren avslöjats.

– Jag skulle först och främst vilja säga att det är en oerhört stor ära att vara nominerad till det här priset. Det finns inget som jag tycker är så häftigt som starka kvinnor som gör stora idrottsprestationer, men också de som får sin röst hörd i samhället. Just nu har jag lyxen att vara del av ett gäng som enligt mig är världens bästa landslag som tävling efter tävling gör starka idrottsprestationer men även har starka röster och gör den hörd, sade Linn.

Motiveringen löd:
Hon kom från ingenstans och plötsligt var hon bäst i världen. Med självklarhet tog Linn Svahn plats som sprintdrottning i världscupen när hon vann tre delsegrar och tog hem sprintcupen i längdskidor.

Linn fortsatte lyfta de som hade del i hennes framgångar:

– Trots att jag håller på med en individuell idrott så är inte detta pris enbart för mig. Jag har oerhört många jag skulle vilja tacka som stöttar mig i vått och torrt, som tillåter mig att vara den jag är och alltid visar att de tror på mig, och det är mina nära och kära. Men det största tacket är till min tränare Ola (Ravald) som alltid tror på mig och får mig till en bättre skidåkare och person, sade Linn och avslutade med en klok uppmaning:

– Sätt höga mål och ambitioner, nästan lite för höga, för då tror jag att man kan åstadkomma nästan vad som helst. Så våga tro på dig själv och stå på dig, speciellt om du är kvinna för då tror jag att man kan bryta nya barriärer.


Linn deltog digitalt under galan. Foto: Bildbyrån.

Linn hamnade även på en hedrande andraplats i det prestigefulla Jerringpriset. På kort tid har hon etablerat sig som en stor svensk idrottsprofil. Vilket genomslag med tanke på att hon debuterade som senior förra året.

Henrik lyfte tjusningen med freeski

Freeskiåkaren Henrik Harlaut blev, i celebert sällskap av många mer namnkunniga idrottare och kända idrotter, trea i Jerringprisomröstningen. Han fanns även med bland de nominerade i kategorin "Årets prestation" för sina tolv medaljer i X-games, flest genom alla tider.

Att Henrik uppmärksammas av Idrottsgalan är ett mycket bra betyg på att allt fler får upp ögonen för våra många svenska framgångar inom freeski.


Henrik som var på plats intervjuades under försnacket.

– Det är fantastiskt och väldigt hedrande. Det är inte alltid som vi inom freeski får vara med i sådana här sammanhang så det är stort. Att vara nominerad i två kategorier känns häftigt. Jag är otroligt tacksam för det, sade Henrik i en intervju under Idrottsgalans försnack. På frågan hur han har kunnat hålla sig i världseliten i 20 år svarar han:

– Det är inte så svårt. Jag får hålla på med det absolut roligaste jag vet, att hoppa och ha kul på skidor med mina kompisar. Det är inget jag vill sluta med.


Dagen till ära hade Henrik bytt skidkläderna mot en snygg kostym. Foto: Bildbyrån. 

Även längdåkaren Frida Karlsson fanns nominerad i kategorin "Årets prestation" för sin seger på tremilen i Holmenkollen, där hon slog Therese Johaug.

Det priset gick till kvällens "kung", suveräna Armand Duplantis som även blev "Årets manlige idrottare", vann Jerringpriset samt mottog Svenska Dagbladets Bragdguld. Noterbart är att även Linn, Frida och Henrik fanns bland kandidaterna till Bragdguldet.

Kvällens "kung" Armand Duplantis med sin mamma Helena som tog hem priset som "Årets ledare". Foto. Bildbyrån.

Svenska Skidförbundet sänder varma gratulationer Armand och övriga vinnare samt nominerade. Ni är fantastiska ambassadörer för svensk idrott!


Svenska Skidförbundet var även representerat bland prisutdelarna. Anders Södergren, sponsorcoach för längdlandslaget fick det hedersamma uppdraget att dela ut pris i kategorin "Årets nykomling".

Elitidrottsstipendiet

Av tradition delas Riksidrottsförbundets och Svenska Spels Elitidrottsstipendium delades ut innan galan. Där fick skicrossåkareexandra Edebo representera alla stipendiater när hon deltog i en digital tv-intervju under Idrottsgalans försnack.

– Det är en stor ära och jättekul att man förenklar för oss idrottare att kunna kombinera både studier och idrott. Studierna ger mig mycket som jag tar med mig inom idrotten, säger Alexandra som förutom att tillhöra världseliten i skicross även studerar på Mittuniversitetet.

Elitidrottsstipendium delades ut till följande skidåkare:

  • Alexandra Edebo, skicross
  • Emma Ribom, längdskidor
  • Moa Lundgren, längdskidor
  • Moa Olsson, längdskidor
  • Sara Rask, alpint
  • Sara Hector, alpint

LÄS MER: Elitidrottsstipendiet till sex ambitiösa skidåkare

Skribent: Ann-Charlotte Jernberg
E-post: Adressen Gömd
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info