Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Åmotfors IF/Morgan Danielsson Åmotfors IF har bytt till mer ekonomiska och klimatsmarta lampor.

Åmotfors IFs nya elljusspår – klimatsmart och ekonomiskt

14 DEC 2021 17:38
Åmotfors IF sparar både pengar och är mer klimatsmarta med deras nya elljusspår. Invigning av de nya lamporna blev en succé där 60 ungdomar deltog i ett elljuslopp. Här skriver Åmotfors IF om hur projektet gick från idé till verklighet.
  • Skapad: 14 DEC 2021 17:38

Åmotfors IF i västra Värmland var tidigt ute och skaffade elljus på sina skidbanor. 1969 var första banan klar på 2,5 km. 1989 utökades banan till 5 km, men invigning kunde inte ske förrän 1991, på grund av snöfattiga vintrar.

Åmotfors IF bildades 1915 och från början fanns många idrotter representerade. En del har knoppats av och nu har föreningen sektioner för fotboll, innebandy och skidor. I skidsektionen finns också MTB-cykling. Åmotfors IF är en av de föreningar som haft många elever på Skidgymnasiet i Torsby. Just nu har vi ett 20-tal ungdomar i träning. 

Vi i föreningen har funderat på byte av armaturer under ett antal år och för tre år sedan fick vi reda på att det skulle vara möjligt. Vi skulle skaffa ny scooter till föreningen och pratade med Länsstyrelsen gällande bidrag till en sådan. Handläggaren meddelar att pengar till scooter inte går bra, men att andra saker kan fixas. Jag reagerade inte först, men återkom och frågade mer.

Vi började ansökan, men när vi precis var framme tog pengarna slut och vi blev meddelade om att återkomma. I februari återkom vi och i augusti fick vi godkännande för projektet, att byta ut 159 kvicksilverarmaturer till LED d:o på vår 5-km bana. Vi hade tur med vädret. Torrt och fint, vilket gjorde att vår entreprenör kunde fullfölja arbetet på tre veckor. Vi kommer att spara 2/3 av tidigare elförbrukning. Vi känner att vi gjort något bra för klimatet och miljön samt föreningens ekonomi.

Innan projektet hade vi kontakt med Svenska Skidförbundets anläggningskommitté som gav oss råd gällande kravspecifikationen. Sökandet skedde hos Jordbruksverket med medfinansiering från RF-SISU och Eda kommun. Föreningen självt betalade 10%. Vi anser nu att föreningen är väl rustad för framtiden, vad gäller ljus, under överskådlig tid. Nu kommer vi att kunna ha tänt under längre tid, både säsongsmässigt och dagligt. Man kommer bland annat kunna erbjuda Gärdesskolan att använda banan under idrottstimmar höst och vinter.

På ljussidan passar vi in i Strategi 2026. Dock är det så att föreningen inte har konstsnöanläggning och vi får förlita oss på naturliga förutsättningar för skidåkning. Vi har hittills lyckats ganska bra, då vi har en obruten rad på Åmotforsloppet från 1924!

Förra veckan hade vi inbjudit till invigning av elljusbana 2.0 och vilket gensvar vi fick! Vi bjöd på korv med bröd, kaffe och hembakade sockerkakor och alla korvar tog slut både hos oss och på Coop i Åmotfors. Alla kakfaten rena och 60 ungdomar deltog i ett el-ljuslopp samt 100 vuxna gick tipspromenad. Svenska Skidförbundet, Värmlands Skidförbund, Eda kommun, Westra Wermlands Sparbank representerade.

Text inskickad av Morgan Danielsson, Åmotfors IF.

Skribent: SSF
E-post: Adressen Gömd
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info