Hoppa till sidans innehåll

Detta gäller för läger och tävlingar från och med 1 juni

01 JUN 2021 08:20
Från och med den 1 juni införs lättnader som gör att det nu är möjligt att arrangera läger och mindre tävlingar för såväl barn som vuxna.
  • Uppdaterad: 01 JUN 2021 08:20

De nya allmänna råden ändras från den 1 juni vilket innebär att läger och tävlingar nu kan anordnas – både inomhus och utomhus – för både barn och vuxna.

Detta gäller för läger

  • Barn och vuxna kan delta i lägerverksamhet, cuper och tävlingar i mindre omfattning (se nedan). 
  • Det finns inga restriktioner gällande antal dagar ett läger eller tävlingar/cuper får hålla på.
  • Det är möjligt att åka till en annan region och delta med andra .

    Observera dock att varje region fortfarande kan ha egna begränsningar. Så kolla först vad som gäller i den region där eventet planeras/ska arrangeras.

Detta gäller tävling

  • Vid tävling för idrotter på väg, vatten och i skog tillåts upp till 150 samtida utövare.
  • Vid tävling utomhus på avgränsad arena tillåts 500 åskådare om de anvisas sittplats, eller 100 åskådare utan anvisad sittplats.
  • Vid tävling/match inomhus tillåts 50 åskådare om de anvisas sittplats, eller 8 åskådare utan anvisad sittplats.

Liksom tidigare gäller fortsatt begränsningar för antal personer inomhus. Maxantalet får aldrig överstiga 500 personer oavsett lokalens storlek. Beräkning av antalet ska göras utifrån att varje besökare ska kunna disponera minst 10 kvadratmeter av den tillgängliga ytan.

Vad betyder i mindre omfattning

Enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd bör föreningar endast anordna tävlingar i mindre omfattning. Med detta menas antingen ett färre antal deltagare eller ett färre antal tävlingar på samma dag.

Bedömningen av hur många deltagare som kan delta eller hur många tävlingar som anordnas behöver göras utifrån förutsättningarna för respektive arrangemang, exempelvis om det hålls inom- eller utomhus, vilken typ av aktivitet det handlar om, storlek på eventuella inomhuslokaler och vilka smittskyddsåtgärder som i övrigt är möjliga att vidta.

Samma gäller för andra personer än de som deltar i tävlingen, exempelvis medföljande vuxna, funktionärer m.fl.. Generellt sett är det möjligt att vara fler personer utomhus än inomhus.

Trängsel måste alltid undvikas. Detta ska vara vägledande när en tävling dimensioneras och planeras.

Det är också viktigt att även fortsättningsvis inte dela utrustning, mat eller vatten med varandra och vara observant på sjukdomssymtom.

Genomför en riskbedömning

Precis som tidigare gäller det att göra en riskbedömning om läger/tävling ska genomföras för att kunna bestämma många deltagare som ska delta, hur många tävlingar som ska ordnas etc. Riskbedömningen ska göras för hela arrangemanget, dvs. även för transport, måltider och andra aktiviteter.

Anpassa aktiviteterna utifrån verksamhetens förutsättningar. Till exempel om aktiviteten är inomhus eller utomhus, vilken storlek det är på lokalerna och antalet deltagare.

Ytterligare lättnader från 1 juli

Regeringen har presenterat ett förslag till ny begränsningsförordning som ska gälla från och med den 1 juli. Förslaget innebär att fler deltagare ska kunna tillåtas vid tävlingar, en höjning från nuvarande 150 till 900. Begränsningen för antalet deltagare ska inte längre räknas för hela tävlingsområdet utan endast gälla start- och målområdet.

Förslaget är skickat på remiss och beslut väntas efter midsommar.

Skribent: Ann-Charlotte Jernberg
E-post: Adressen Gömd
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info