Hoppa till sidans innehåll

Färre barn och unga inom skid- och snowboardidrotten under 2020

16 MAR 2021 08:50
Ny statistik från Riksidrottsförbundet (RF) visar minskat deltagande i barn- och ungdomsidrotten under 2020 – året med coronapandemin.
  • Skapad: 16 MAR 2021 08:50

RFs statistik visar att antal deltagartillfällen inom skid- och snowboardidrotten minskar med cirka 25 procent, vilket är ett större tapp än genomsnittet på 10,6 procent. Både snöbrist och pågående coronapandemi tros vara huvudanledningarna till nedgången.

– Det här är siffror vi måste ta på stort allvar. Minskningen var väntad eftersom möjligheterna att åka skidor och snowboard har varit kraftigt försämrade under det senaste året. Coronapandemin har definitivt haft en effekt på barn- och ungdomsverksamheten. Ännu en parameter, som har varit viktig för just oss, är bristen på snö under 2020. Nu kommer vi göra allt vi kan för att de som inte kunnat idrotta, i den omfattningen de önskat, väljer att fortsätta med sin skid- och snowboardidrott, säger Ola Strömberg, förbundsdirektör Svenska Skidförbundet.

I november 2020 presenterade Svenska Skidförbundet en ny strategi för förbundets framtida utveckling av svensk skid- och snowboardidrott. I strategin finns tydliga mål för utveckling inom alla områden, inte minst för att göra idrotten tillgänglig för ännu fler.

– Med tanke på hur utvecklingen har varit inom idrotten under 2020 måste RF i sin fördelning av både det ordinarie statsanslaget kommande år och ett eventuellt extrastöd under pandemin, kraftigt öka resurserna till oss specialförbund. Det är där idrottsverksamhet bedrivs på riktigt. Vi måste få tillräckligt med medel för att kunna lägga full kraft på att öka möjligheterna för ännu fler att åka skidor och snowboard och särskilt för att få tillbaka de som inte haft möjlighet eller kunnat idrotta,  säger Karin Mattsson, ordförande Svenska Skidförbundet och fortsätter:

– Skulle restriktioner kvarstå även under nästa säsong, måste det skapas förutsättningar för oss, som på ett naturligt sätt, kan bedriva verksamhet på ett mer smittsäkert sätt.

Skribent: SSF
E-post: Adressen Gömd
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info