Hoppa till sidans innehåll

Inspirerande Skidting med fokus på utveckling

27 OKT 2021 10:52
Många spännande aktiviteter är på gång inom Svenska Skidförbundet! Det märktes inte minst under årets Skidting som samlade många engagerade representanter för Skid- och snowboardsverige.
  • Skapad: 27 OKT 2021 10:52

Lördagen den 23 oktober genomfördes Svenska Skidförbundets Skidting, även denna gång blev det ett digitalt möte.  

En stor del av Skidtinget fokuserade på vad som genomförts inom vår strategiska plan under det senaste året. Men innehöll även engagerande samtal om vad som händer framåt, speciellt vikten av att våga tänka nytt – för att nå nya resultat. Kreativa diskussioner genomfördes i mindre grupper på temat hur vi tillsammans kan bli fler och bättre.

– Det kanske viktigaste momenten under våra träffar, fysiska eller digitala, handlar om att skapa forum där vi kan dela med oss av tankar och erfarenheter. Just detta är jätteviktigt, inte minst nu när vi under det senaste året behövt ta oss igenom en pandemi tillsammans. Skidtingets olika workshops ger oss underlag för att vi som förbund ska kunna ge rätt stöd och hålla rätt riktning, när vi nu tillsammans tar nästa steg, säger verksamhetsutvecklare Elisabeth Egnell.

211023-Skidting-studio-800-476.jpg
Förbundsdirektör Ola Strömberg och verksamhetsutvecklare Elisabeth Egnell modererade Skidtinget med van hand.

Unikt miljonstöd till föreningar och regioner

Sunne Snowboard glada barn-MAX MÅNSSON-800-476.jpg

Under tinget avslöjades att Svenska Skidförbundet gör en unik satsning där det under en treårsperiod investeras 20 miljoner kronor i strukturstöd (resurser för regionala satsningar) samt verksamhetsstöd (föreningars satsningar på aktiviteter som leder till mer sport i landet). Mer information kommer framöver hur detta ska fungera.

– Det här är ett angeläget besked till alla som är engagerade inom svensk skid- och snowboardidrott. Att göra en riktig kraftsamling och verkligen satsa extra pengar, när det kanske behövs som allra mest. Vi som förbund ska göra allt vi kan för att ge våra föreningar och distrikt de allra bästa förutsättningar att accelerera sin egen utveckling, säger förbundsdirektör Ola Strömberg.

LÄS MER: Historisk mångmiljonsatsning på utveckling

Nästa steg

Nu samlar vi ihop all input som kom fram under Skidtinget för att skapa ett ”programförslag” som kommer lanseras innan året är slut. En unik satsning och otroligt spännande!

Lovande åkare och ledare prisades

Under mötet avslöjades även vilka som utsetts till 2021-årsstipendiater i fonden Hjärtat slår. Fonden delar vartannat år ut stipendier till tjejer respektive killar, i år var det tjejernas tur.

Följande åkare får motta 10 000 kronor vardera:

  • Alpint – Liza Backlund, Sundsvalls SLK, Medelpads SDF
  • Freeski – Tuva Skandeby, UHSK Umeå SK, Västerbottens SDF
  • Längdåkning – Malin Oskarsson, IFK Mora SK, Dalarnas SDF
  • Puckel – Moa Gustafsson, Värmdö Freestyle Mogul Team, Stockholms SDF
  • Snowboard – Tova Nejne, Klimpfjälls Ak, Västerbottens SDF

Även årets stipendiater i Kungens 70-årsfond uppmärksammades. Stipendiet på 30 000 kronor vardera delas ut till tre unga ledare till vidareutveckling av sitt ledarskap.

LÄS MER: 2021-års stipendiater i Konung Carl XVI Gustafs 70-års fond för unga ledare på snö.

Extra förbundsmöte

211023-Skidting-C E Stålberg-800-476.jpgDet extra förbundsmötet leddes, som många gånger förr, av hedersordförande Carl Eric Stålberg.

Efter tinget genomfördes även ett extra förbundsmöte eftersom tre förslag till ändringar i Svenska Skidförbundets stadgar hade inkommit. Samtliga förslag godkändes. 

Dessa gällde:

  • Manipulation av idrottsliga resultat och otillåten vadhållning
  • Könssammansättning styrelse
  • Val till valberedning

LÄS MER:
Förslag stadgeändringar extra förbundsmöte
Protokoll extra förbundsmöte

Avslutande Skidrådsmöte

Dagen avslutades med ett Skidrådsmöte där alla distriktsordföranden samt SSFs styrelse, valberedning och revisorer bjuds in att delta. I Skidrådet diskuteras aktuella frågor, det är dock inte något beslutande forum.

Under mötet följdes två motioner upp, som inkommit till förbundsmötet; datadriven utveckling respektive skaderapportering. Dessutom diskuterades grenrådens gällande ”arbetsinstruktioner”, som ska beslutas av SSFs styrelse den 14 december.

Nästa samling – Förbundsmöte 2022

Efter detta inspirerande Skidting ser vi verkligen fram emot förbundsmötet som genomförs nästa höst. Vi håller verkligen tummarna hårt för att vi då kan hälsa alla välkomna till ett möte där vi alla kan träffas fysiskt, på plats i Sundsvall den 22–23 oktober.

Tack för ert engagemang!

Stort tack alla deltagare: distrikt, styrelse och inbjudna gäster, för ert engagemang som bidrog till ett mycket inspirerande möte med "högt i tak".

Vi vill också i rikta ett stort tack till alla föreningsmedlemmar, distrikt, Svenska Skidförbundets personal och våra samarbetspartners för att ni inspirerar, leder och utvecklar våra idrotter!

Nu blickar vi framåt mot en spännande säsongsstart i både backar och spår. Och håller tummarna för en lång och snörik vinter.

Vi ses i Sundsvall (om inte förr)!

Skribent: Ann-Charlotte Jernberg
E-post: Adressen Gömd
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info