Hoppa till sidans innehåll

Ny fristående organisation för antidopning

19 JAN 2021 16:41
Strax före julafton beslutade RF-stämman om en ny, fristående, svensk antidopningsorganisation, Antidoping Sverige AB.
  • Skapad: 19 JAN 2021 16:41

Den 1 januari 2021 började den nya världsantidopningkoden att gälla. Den kräver bland annat att nationella antidopningorganisationer ska vara fristående från idrottsorganisationer och staten. Detta innebar att den svenska antidopningorganisationen inte längre kunde vara kvar inom Riksidrottsförbundet. 

Från och med den 1 januari drivs därför det svenska antidopningsarbetet i ett separat bolag, Antidoping Sverige AB. Det gamla varumärket Svensk Antidoping är ersatt med Antidoping Sverige (ADSE).

Bolaget ägs av Antidopingstiftelsen där den tidigare alpina mästaren Thomas Fogdö ingår i styrelsen. Vd för Antidoping Sverige AB är Christine Helle. Syftet med att bolaget ägs av en stiftelse är att skapa största möjliga oberoende för antidopingverksamheten.

– Det har funnits önskemål om ett oberoende antidopningsarbete i många år, så det känns bra att detta äntligen är på plats. En verksamhet som är helt fristående från idrotten ökar förtroendet för antidopningsarbetet, säger Ludvig Remb, ansvarig för antidopning på Svenska Skidförbundet. 

Rent praktiskt kommer förändringen inte märkas däremot utseendemässigt. En helt ny visuell identitet har tagits fram, som kommer införas under första kvartalet 2021.

LÄS MER:
Antidoping Sverige (ny webbplats)
Nya världsantidopningskoden (PDF, engelska)

Den 11 januari 2021 invigdes Antidoping Sveriges verksamhet av Prins Daniel. 

Fakta Antidoping Sverige

Antidoping Sverige ska försvara alla idrottsutövares självklara rätt att delta i en idrott fri från doping. För att nå målet förs kampen mot doping med olika medel på alla nivåer inom idrotten. Detta kräver även aktiva insatser från specialidrottsförbun, RF-SISU-distrikt och idrottsföreningar.

Antidoping Sverige leder, samordnar och utvecklar det nationella arbetet.

Skribent: Ann-Charlotte Jernberg
E-post: Adressen Gömd
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info