Hoppa till sidans innehåll
Foto: NILS JAKOBSSON

Positiva besked för barn- och ungdomsidrott

21 JAN 2021 14:35
Regeringen meddelade i dag att träning för barn och unga födda 2005 och senare kan öppnas upp. För äldre gäller fortsatt träning utomhus. I båda fallen ska träning ske på ett sätt som minimerar smittspridning.
  • Uppdaterad: 21 JAN 2021 14:35

När smittläget minskar i Sverige kommer arrangemang som hålls utomhus kunna få lättnader. Redan i går kom vissa positiva signaler från Folkhälsomyndigheten (FHM) när det gäller idrotten.

– Regeringens besked att träning för barn och unga öppnas upp är så klart bra för oss inom skid- och snowboardidrotten. Men vi är fortsatt bekymrade över att våra äldre ungdomar inte får samma chans och därmed riskerar att lämna idrotten, säger Ola Strömberg, förbundsdirektör Svenska Skidförbundet.

Folkhälsomyndigheten gör varannan månad en analys och rapport kring olika smittskyddsåtgärder för att bekämpa coronapandemin. I går presenterades den senaste med viss öppning för arrangemang som hålls utomhus, när smittläget är bättre.

– Vi ser gårdagens rapport från Folkhälsomyndigheten som ett steg i rätt riktning för en bättre och mer rättvis bedömning av vår idrott, som vi bedriver utomhus och ofta över stora ytor, säger Ola Strömberg.

Svenska Skidförbundets nationella coronagrupp ser nu över hur de nya beskeden påverkar förbundets riktlinjer för träning och tävling. Besked om korrigeringar publiceras senast tisdag på skidor.com/corona.

I FHM:s januarirapport, som presenterades i går, står det bland annat:

”Folkhälsomyndigheten bedömer att när smittspridningen är på en hög nivå bör samtliga allmänna sammankomster och offentliga tillställningar begränsas till ett fåtal personer, med undantag för religionsutövande med anledning av dödsfall.

När smittspridningen minskar från hög till måttlig nivå kan begränsningen justeras för arrangemang som hålls utomhus, samt för arrangemang som hålls inomhus med sittande deltagare.

Arrangemang som hålls utomhus på icke avgränsad yta kan undantas från begränsning av antalet deltagare om arrangören kan säkerställa att trängsel undviks.

Vid en låg nivå av smittspridning anser Folkhälsomyndigheten att begränsning om antalet deltagare bör baseras på antalet tillgängliga platser eller tillgänglig yta för arrangemang som hålls inomhus, eller utomhus med stående deltagare. För arrangemang som hålls utomhus med sittande deltagare eller på en icke avgränsad yta behövs inga begränsningar om antal deltagare.

För att säkerställa att arrangemang genomförs på ett smittsäkert sätt, oavsett nivå av smittspridning, är det fortsatt viktigt att arrangörerna vidtar åtgärder för att minska trängsel. Se riskbedömningsverktyget för ytterligare förslag på försiktighetsåtgärder."

LÄS MER: Svenska Skidförbundets samlade information kring coronapandemin

Skribent: Ann-Charlotte Jernberg
E-post: Adressen Gömd
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info