Hoppa till sidans innehåll
Foto: Helena Reis Bild från SkiEquality-lägret i september.

Satsningen ”Tjej 2026” får fler tjejer i puckelpisten

02 SEP 2021 14:21
De svenska herråkarna inom puckel tillhör i dag världseliten. På damsidan är det tyvärr inte lika ljust, där saknas elitåkare. Men sedan säsongen 20/21 pågår en mycket intressant satsning inom puckelverksamheten på Svenska Skidförbundet – Tjej 2026.
  • Uppdaterad: 02 SEP 2021 14:53

Många länder, däribland USA, Kanada, Australien och Japan, är starka på damsidan inom puckel. I Sverige har herrlaget rönt stora framgångar, men på damsidan har det varit sämre.

Något måste göras, det var dags för en förändring. Så satsningen Tjej 2026 startades, med ett tydligt fokus – att attrahera fler tjejer till puckelpisten.

– Det fanns ju tjejer som satsade på puckel men de var utspridda i olika klubbar runt om i landet. Vi insåg att vi behövde skapa mötesplatser för dem och ge dem rätt träningsförutsättningar, men även en möjlighet att ingå i ett kompisgäng, där de kan stötta varandra, berättar Anders Olofsson, sportchef för puckelverksamheten på Svenska Skidförbundet.

Inbjudan skickades ut och alla tjejer som ville fick delta. Under säsongen 20/21 genomfördes åtta samlingar med bra uppslutning. Förutom dessa tillfällen fick några av tjejerna även den spännande möjligheten att tävla på internationell nivå i Europacupen. Allt för att skaffa sig erfarenheter inför framtiden.

Satsningen har så här långt enbart fått positiva reaktioner, från såväl deltagare som ledare.

Det övergripande målet är förstås att få fler tjejer att utöva puckelåkning, så att sporten sprids till fler. Men ju fler utövare som finns desto mer ökar chansen att hitta guldkornen. 

– Det viktigaste är att fler upptäcker vilken härlig idrott puckelåkning är. Vi har en otrolig gemenskap, som vi önskar att fler ska få uppleva. Ett sportsligt mål är att dubbla antalet tjejer som tävlar. Genom Tjej 2026 ser vi tydligt vilka som är beredda att satsa och som även förstår vad det innebär att satsa på elitnivå, berättar Anders.

Och redan nu går det framåt på damsidan.

För första gången någonsin har träningsgruppen (nivån under A-laget) delats upp i ett dam- och ett herrlag. Och till säsongen 21/22 har en separat damtränare anställts för att stötta tjejerna. Antalet samlingstillfällen för delagarna i Tjej 2026 kommer öka, från åtta till femton den kommande säsongen. 

Satsningen fick sitt namn genom det sportsliga målet; att minst två tjejer ska vara i OS-final 2026. Därför får tjejerna som ingår i satsningen även träna ihop med det nystartade B-damlandslaget. Dels för att bygga kamratskap men även för att skapa en sund konkurrens inom gruppen.

Ryktet om framgångarna med Tjej 2026 har spridit sig och intresset att delta har ökat markant. 

– Ja, förra säsongen hade vi en öppen inbjudan där alla som ville fick delta, men nu behöver vi begränsa och skicka inbjudningar till de som har nått en viss kvalitet på åkningen. Men det är ju ett angenämt problem, säger Anders och ler medan han gläds åt den positiva utveckling som satsningen har gett.

– Ja, förutom att jag önskar fler entusiastiska puckelåkare i Sverige så är drömmen att ha lika stora, och internationellt framgångsrika, dam- respektive herrlandslag. Och nu skapar vi förutsättningarna!

Skribent: Ann-Charlotte Jernberg
E-post: Adressen Gömd
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info