Hoppa till sidans innehåll
Foto: SSF/Rädda Barnen Rädda Barnen har tagit fram arbetsmaterial för föreningar.

Stopp! Min Kropp! – för föreningslivet

14 DEC 2021 16:45
Stopp! Min kropp! hjälper barn och vuxna att prata om kroppen, gränser och sexuella övergrepp, både i verkliga livet och på nätet. Nu har Rädda Barnen även tagit fram verktyg och material som vänder sig till föreningslivet.
  • Uppdaterad: 14 DEC 2021 16:45

Stopp! Min Kropp! är en del av Rädda Barnens arbete för att förebygga våld och övergrepp, men också en hjälp på hur man kan agera när det har hänt något. Stopp! Min kropp! hjälper barn och vuxna att prata om kroppen, gränser och sexuella övergrepp, både i verkliga livet och på nätet. Nu kommer de även med verktyg och material som fokuserar på idrott och föreningslivet.

Stopp! Min Kropp! på fritiden vänder sig till barn mellan 7 och 12 år. Materialet som de har tagit fram består bland annat av en film som berör olika ämnen, handledning för vuxna och arbetsmaterial till både barn och vuxna. Materialet kan hjälpa dig som är ledare för någon av Svenska Skidförbundets alla klubbar eller föreningar, oavsett gren, att prata med barnen om frågor som känslor, privata områden och samtycke.

– Ledare och tränare är ofta betydelsefulla personer för barn inom idrotten, personer som barn ofta känner stort förtroende och tillit till. Att få vara en vuxen person i ett barns tillvaro är en häftig upplevelse som även kan innebära att ett barn väljer att vända sig till dig om det på ett eller annat sätt har det jobbigt. Genom det här materialet får ledare och föreningen stöd i hur de kan jobba förebyggande och var de kan få stöd om det skulle behövas, säger Jenny Limby, barn- och ungdomsansvarig för längd på Svenska Skidförbundet.

Film om Stopp! Min Kropp! på fritiden 

Filmen berör olika ämnen, till exempel kroppsregler, privata områden, samtycke och vem barnen kan prata med när något har hänt eller inte känns bra. Filmen passar bra att se vid exempelvis en samling eller en aktivitet.  

Arbetsmaterial för barn

Arbetsblad med kroppregler och trygghetsregler att arbeta med på fritiden. Aktivitetsblad och affisch om var barn kan vända sig. Sista bilden finns både i a4 och a3 för att skriva ut i större format.

PDF-fil med arbetsmaterial att ladda ner.

Handledning för vuxna 

Handledning för att arbeta med barn om Stopp! Min kropp! på fritiden. Innehåller även diskussions- och samtalsfrågor.

PDF-fil med handledning för vuxna att ladda ner. 

Du som är ledare i en förening, eller annan viktig vuxen, kan ta del av materialet för att själv få verktyg om hur du tillsammans med barnen kan arbeta med frågor om kroppen, känslor och samtycke.

LÄS MER: Stöd och kunskap från Rädda Barnen och Stopp! Min Kropp!

 

Skribent: Clara Sjölund
E-post: Adressen Gömd
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info