Hoppa till sidans innehåll
Foto: JOEL MARKLUND

Sverige enda sökande till nordiskt skid-VM 2027

21 MAJ 2021 11:11
När ansökningstiden att arrangera nordiskt skid-VM 2027 hade gått ut visade det sig att Sverige var de enda som hade ansökt. Detta betyder dock inte att allt är klart. Först måste vi visa hur vi, än en gång, kan genomföra ett VM i världsklass.
  • Skapad: 21 MAJ 2021 11:11

I slutet av april skickade Svenska Skidförbundet, tillsammans med Falu kommun, in den officiella ansökan om att få arrangera ett nytt nordiskt skid-VM i Falun 2027. Två dagar efter sista ansökningsdag, det vill säga den 2 maj, kom beskedet från FIS om vilka nationer/orter som hade ansökt om att få kandidera.

– Det visade sig att Falun var den enda som ansökt, berättar Ulrika Back Eriksson, kampanjledare på Svenska Skidförbundet.

Frågan väcktes naturligtvis direkt kring om det nu var helt klart att Falun får arrangera tävlingarna 2027, men så är inte fallet.

– Nej, det är verkligen inte klart. Beslutet om vem som får arrangera VM 2027 tas först under FIS-kongressen i maj 2022, förklarar Ulrika och fortsätter.

– För att få ett positivt beslut i maj 2022 måste Falun först och främst bli godkänd som kandidat och därefter kandidera för att övertyga kongressen att Falun är det enda rätta valet.

Publik-ULF-PALM-800-476.jpg
Det blev stor folkfest och förbrödring mellan länderna under det senaste VMet i Falun 2015. Förhoppningsvis får vi uppleva något liknande igen 2027. Foto: Bildbyrån. 

Processen för att bli godkänd som kandidat innebär att de sökande måste följa de regler som är uppsatta av FIS avseende kandidaturen. Sommaren 2021 kommer därför ett stort arbete att läggas på att besvara ett omfattande frågeformulär. Där ska 20 olika punkter redovisas och presenteras utifrån hur Sverige och Falun avser att genomföra evenemanget. Detta skickas in senast den 1 september 2021.

Därefter följer en period då FIS kommer att utvärdera svaren, be om eventuella kompletteringar och inspektionsmöten. Beslut om Falun blir godkänd som kandidat, tas sedan i samband med FIS-council-möte hösten 2021.

Men om vi blir godkända som kandidat är det väl ändå rätt säkert att vi får ett VM?

– Det ser onekligen positivt ut. Men det är jätteviktigt att vi inte lutar oss tillbaka och blir passiva under kandidatursperioden, säger Ulrika.

– Falun och Sverige måste bevisa för FIS att vi inte får ett VM i Falun just för att vi var de enda som ansökte. Vi ska vinna ett VM till Falun och Sverige för att vi tillsammans har visat att vi är värda ett VM 2027 och att vi är en arrangör som kan fortsätta att leverera banbrytande mästerskapstävlingar i absoluta världsklass!

Skribent: SSF
E-post: Adressen Gömd
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info