Hoppa till sidans innehåll
Foto: SSF Riktlinjerna för fluoranvändning gäller alla Svenska Skidförbundets grenar

Vallachefen förklarar riktlinjerna för fluoranvändning

17 NOV 2021 12:43
Är du osäker på vad som egentligen gäller i frågan om fluorvalla? Här förklarar längdlandslagets vallachef Petter Myhlback och Karin Stolt  Halvarsson, nationell chef för alpint, vad riktlinjerna innebär för alla grenar.
  • Uppdaterad: 17 NOV 2021 12:43

UPPDATERING: Internationella skid- och snowboardförbundet har beslutat att skjuta upp totalförbudet mot fluorvalla till säsongen 2023/2024. Detta innebär att riktlinjerna nedan fortsätter att gälla säsongen 2022/2023. 

Redan sommaren 2020 kom nya riktlinjer angående fluoranvändning. Enligt EU:s förordning 2019/1021 förbjöds användandet av vallor som innehåller ett PFOA-värde över 25 ppb. Till en början var det kanske inget som folk i allmänhet kände till eller något som föreningar och aktiva anpassade sig efter. Nu kräver Internationella Skidförbundet (FIS) att alla nationer skriver under på att de inte kommer använda de förbjudna vallorna.

Här förklara längdlandslagets vallachef Petter Myhlback vad riktlinjerna innebär:

Vad säger riktlinjerna?

Enligt EU:s förordning 2019/1021 (POPS-förordningen) är det inte tillåtet att använda vallor som innehåller ett PFOA-värde (perfluoroktansyra) över 25 ppb (parts per billion). Det är förbjudet att inneha, transportera, sälja vidare och naturligtvis tillverka produkterna. 

Vem gäller riktlinjerna för?

Riktlinjerna för fluoranvändning gäller alla grenar, oavsett om du är motionär eller elitåkare. 

Hur ska klubbar, föreningar och aktiva tänka?

Det är på samma sätt som om det står 80 km/h på en bilväg, då får man inte köra 120 km/h. Gör man det så får man själv ta konsekvenserna. Ansvaret ligger på individnivå.

Varför finns dessa riktlinjer?

Höga värden av PFOA är farliga för dig och din omgivnings hälsa. Det är dessutom farligt för vår miljö. Så för oss är valet att inte använda dessa produkter enkelt. 

Hur ska man veta vilka produkter som får användas?

För att veta vilka vallor med fluor som får användas vänder man sig till vallaproducenter och försäljare. Har man ytterligare frågor ska man höra av sig till Kemikalieinspektionen. 

Karin Stolt Halvarsson är nationell chef för alpint och förklarar lite mer om varför det är viktigt att följa dessa riktlinjer och vad man ska tänka på vid tävling.

Varför är riktlinjerna viktiga?

Det går hand i hand med det hållbarhetsperspektiv som vi ska jobba med. När man har hittat ingredienser som gör det farligt att valla så känns det självklart att vi var och en bör ta ett ansvar. Vi jobbar med barn och ungdomar och vill att de ska vara hållbara i alla perspektiv.

Hur ska klubbar, föreningar och aktiva tänka på tävling?

Det är precis som med etik och moral i övrigt i idrotten. Gränslar man på en alpin tävling ska man stanna och anmäla sig eller avsluta tävlingen. Precis som vi har tillit till att individen följer våra tävlingsregler hoppas vi också att man följer denna regel.

LÄS MER:

Målet är att få bort flurovallorna (Lars Öberg, längdchef)

Riktlinjer fluoranvändning.

Fluorförbudet skjuts upp till säsongen 2023/2024.

Uppskjutet fluorförbud förändrar ingenting.

Skribent: Clara Sjölund
E-post: Adressen Gömd
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info