Hoppa till sidans innehåll

Nya riktlinjer ska ge en tryggare barn- och ungdomsverksamhet

09 MAR 2022 19:54
Trygghet och inkludering ges större utrymme än tidigare när Riksidrottsförbundet lanserar nya riktlinjer för barn- och ungdomsidrotten.
  • Skapad: 09 MAR 2022 19:54

– De nya riktlinjerna stämmer väl överens med vår egen Strategi 2026, men det finns vissa delar vi kan jobba mer med utifrån detta dokument, säger Jenny Limby, barn- och ungdomsansvarig för längdverksamheten på Svenska Skidförbundet. 

Det är åtta år sedan Riksidrottsförbundets riktlinjer för barn- och ungdomsidrott uppdaterades. När nya riktlinjer nu presenteras ligger fokus på fem huvudspår: trygghet, delaktighet, glädje, allsidighet och hälsa.

– En av de saker som det trycks lite extra på är trygghet och inkludering. Det var inte lika tydlig i de gamla riktlinjerna, nu lyfts det verkligen att idrotten ska utgå från barnets bästa, säger Jenny Limby.

JennyLimby_FotoMalinWesthed-800-476.jpg
Jenny Limby, barn- och ungdomsansvarig inom längdverksamheten på Svenska Skidförbundet. Foto: Malin Westhed.

Enligt Jenny går de nya riktlinjerna ”hand i hand” med Svenska Skidförbundets egna riktlinjer i Strategi 2026.

– Att jobba aktivt med barn och ungas delaktighet är ett arbete vi redan har påbörjat, men vi kan göra ännu mer. Bland annat har jag rest runt och lyssnat in barns tankar kring vår tävlingsverksamhet, en verksamhet som ofta utgår från vuxnas synpunkt. Där kan vi bli ännu bättre, säger Jenny Limby.

De nya riktlinjerna har tagits fram i samverkan med specialidrottsförbunden och barnrättsorganisationerna UNICEF Sverige, Rädda Barnen, Friends samt Bris. De syftar till att beskriva barns rättigheter inom idrotten men ska även vara en vägledning till målet att nå fler idrottsliga framgångar internationellt samt få fler unga att både börja idrotta och även vilja idrotta hela livet.

Att barn- och ungdomsidrott sträcker sig ända upp till åldern 19 år menar Limby spelar extra stor roll när det kommer till sista punkten i riktlinjerna: hälsa.

– Hälsa får ett ännu tydligare fokus, vilket är positivt. Framför allt i arbetet med elitidrottande ungdomar, där vi ser att det finns mer att göra för att hälsa ska vara en prioriterad fråga, säger hon.

Hur jobbar Svenska Skidförbundet vidare med de nya riktlinjerna?

– Vi har redan påbörjat vårt arbete, inte minst utifrån vår strategiska plan ”Strategi 2026” där vi strävar efter att få alla på snö och bli fler och bättre. Vi är mitt i arbetet med att se över våra strategier så att barn och ungdomar inte bara väljer våra idrotter utan också stannar kvar inom idrotten hela livet.

Skribent: Jens Larsson
E-post: Adressen Gömd
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info