Hoppa till sidans innehåll
Foto: SSF RF och Svenska Spel har skapat en ny digital utbildning i kampen mot resultatfixning.

Ny digital utbildning i kampen mot resultatfixning

09 MAJ 2022 16:00
Riksidrottsförbundet lanserar en ny digital utbildning som alla specialidrottsförbund kan nyttja för att höja kunskapen bland elitidrottsstudenter, övriga aktiva, ledare och förtroendevalda om matchfixning och otillåten vadhållning.
  • Skapad: 09 MAJ 2022 16:00

Att på olika sätt manipulera idrottsliga resultat antingen genom dopning, resultatfixning eller otillåten vadhållning är ett av de största hoten mot tävlingsidrotten. Att påverka resultat strider mot Svenska Skidförbundets och svensk idrotts grundläggande värderingar som handlar om integritet, rent spel och respekt för andra. Inom skid- och snowboardidrotten ska varken dopning eller s.k. matchfixning förekomma.

Som en del i Riksidrottsförbundets (RF) partnerskap med Svenska Spel har en ny digital utbildning om resultatfixning och otillåten vadhållning tagits fram. Innehållet i utbildningen har utformats av RF i samarbete med representanter från specialidrottsförbunden, spelarföreningar och Spelberoendes riksförbund.

– Uppgjorda idrottstävlingar är ett mycket allvarligt hot mot tävlingsidrotten och går tvärt emot allt som idrottsrörelsen står för såsom integritet, rent spel och respekt för andra. Dessutom är ofta organiserad brottslighet involverad, och med det följer risker som hot och påtryckningar. Utbildningen är ett kliv mot ännu starkare förebyggande åtgärder inom hela idrottsrörelsen, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet.

Utbildningen är digital och kostnadsfri för alla 71 Specialidrottsförbund (SF). Utbildningen är uppdelad i moduler och i testformat vilket innebär att varje användare måste svara rätt på frågor för att klara av de olika stegen.

Lär dig mer om resultatfixning på RF:s utbildningssida.  

Vad är resultatfixning? 

Matchfixning innebär att på ett otillåtet sätt, förändra eller påverka utgången av en idrottstävling, för att eliminera en del av den oförutsägbarhet som är förknippad med utvecklingen i, eller resultatet av idrottstävlingar, i syfte att dra fördel eller vinning för sig själv eller andra.

Förenklat innebär matchfixning alltså att på ett otillåtet sätt manipulera resultatet i en idrottstävling för att gynna sig själv eller andra.

Matchfixningen är ofta kopplad till vadhållning men kan också ske av andra anledningar, som sportsliga incitament.

För mer information kontakta: 
Jakob Uddeholt
Samordnare i arbetet mot matchfixning, Riksidrottsförbundet
Tel. 08-699 60 18

Skribent: SSF
E-post: Adressen Gömd
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info