Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll
Foto: SSF Anton Persson, George Ersson och Moa Hansson.

Elitidrottsstipendiet till tre ambitiösa skidåkare

19 SEP 2022 10:00
Anton Persson, George Ersson och Moa Hansson satsar alla på elitnivå samtidigt som de förbereder ett liv efter idrottskarriären. Nu har de belönats med RFs och Svenska Spels elitidrottsstipendium 2022/2023.
  • Uppdaterad: 19 SEP 2022 10:00

Att satsa på elitnivå och samtidigt förbereda för ett liv efter idrottskarriären, kräver både engagemang och tid. En ekvation som några av våra ambitiösa idrottare har lyckas med att få ihop. Nu får de, tillsammans med 47 andra idrottare, stöd för sina studier via Elitidrottsstipendiet. 

– Det är viktigt att våra aktiva har en utbildning att falla tillbaka på efter att deras elitsatsning är över. Så vi är väldigt stolta över våra fyra utvalda idrottare som visar att det går utmärkt att aktivera både hjärna och kropp, genom att satsa både på sin utbildning och elitkarriär, säger Ola Strömberg, förbundsdirektör Svenska Skidförbundet.

I år var det 373 idrottare från 56 olika specialidrottsförbund som sökte stipendiet. Totalt delas 50 stipendier à 50 000 kronor ut till idrottare från 32 specialidrottsförbund och 38 olika idrotter. Av dessa är det alltså tre skidåkare från Svenska Skidförbundet som har gått igenom juryns "nålöga", och får Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium på 50 000 kronor vardera. 

Dessa är...

  • Anton Persson, Falun-Borlänge SK, längdåkning
  • George Ersson, Falun-Borlänge SK, längdåkning
  • Moa Hansson, Falun-Borlänge SK, längdåkning 

Både Anton Persson och Moa Hansson tilldelades Elitidrottsstipendiet även förra året och får nu för andra gången i rad ta emot det extra tillskottet. 

Fakta Elitidrottsstipendiet

Elitidrottsstipendiet kan sökas av elitidrottare på landslagsnivå som studerar minst halvfart vid universitet, högskola eller annan postgymnasial utbildning. I år var det totalt 373 som ansökte och av dessa valdes 50 idrottare ut.

Förutom bidraget på 50 000 kronor får stipendiaterna även:

  • Resursstöd från Riksidrottsförbundet i form av idrottspsykologi, idrottsmedicin och idrottsfysiologi inklusive idrottsnutrition.  
  • Ett läger under tre dagar på Bosön med deltagande på Idrottsgalan. 
  • Rådgivning och vägledning kring Dubbla Karriärer (DK). Idrottspsykologiskt karriärstödssamtal (karriärövergångar, karriärvägledning eller karriäravslut).
  • Ingång i vårdappen, Svensk Idrottshälsa.

Riksidrottsförbundets och Svenska Spels Elitidrottsstipendium har delats ut sedan 1980. 

LÄS MER: Elitidrottsstipendiet 2021/2022.

Skribent: SSF
E-post: Adressen Gömd
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info