Hoppa till sidans innehåll
Foto: HARALD STEINER Lisa Hörnblad, alpint och Maja Dahlqvist, längd.

Forskarskola om prestation ska ge nya idrottsframgångar

31 JAN 2022 16:00
I januari kickstartade fem nya forskningsprojekt med fokus på idrottsliga prestationer. SSF Längd samarbetar med Mittuniversitetet för att forska om ”Den kvinnliga idrottaren” medan Alpint samverkar med GIH i ett projekt om knäledens biomekanik.
  • Skapad: 31 JAN 2022 16:00

I slutet av januari kickstartade fem nya forskningsprojekt med fokus på idrottsliga prestationer. Riksidrottsförbundet, Mittuniversitetet och Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) har tillsammans satsat 20 miljoner kronor på forskningsprojektet där även Svenska Skidförbundet är med och samarbetar.

I projektet ”Den kvinnliga idrottaren” samverkar Svenska Skidförbundet Längd och Mittuniversitetet. Anders Fällström, rektor vid Mittuniversitetet, menar att projektet är viktigt eftersom forskningen historiskt sett har utgått från den manliga idrottaren.

– Forskarskolan ska ge en långsiktig tillväxt av forskning och kunskap inom idrotts-Sverige och för Mittuniversitetets del vill vi bland annat öka kunskapen om hur idrottare kan bibehålla en god hälsa under sitt idrottande. Vi forskar om hur ledare och aktiva ska förhålla sig till den specifika fysiologin som gäller för kvinnor, säger Anders Fällström, rektor vid Mittuniversitetet.  

I ett annat projekt samarbetar GIH med Svensk Skidförbundet Alpint. Forskningen syftar bland annat till att förbättra förutsättningarna för ökad idrottsprestation genom en bättre förståelse av knäledens biomekanik. 

– Det här är en viktig satsning, både för GIH och svensk idrott. Genom nära samverkan med specialidrottsförbunden stärker vi kopplingen mellan forskning och praktik, vilket ger väldigt goda förutsättningar för att utveckla den idrottsnära forskningen och stärka kunskapen och förståelsen för hälsa och prestationsutveckling, säger Per Nilsson, rektor för GIH.

Mittuniversitetet, GIH och Riksidrottsförbundet finansierar satsningen, som i ett första skede omfattar cirka fem miljoner kronor per år i fyra år.

– Riksidrottsförbundet står bakom forskarskolan eftersom en fortsatt satsning på forskning kring idrott, prestation och hälsa är ett sätt att säkra fortsatta framgångar för svenska idrottare. Vi är, tillsammans med GIH, också knutna till det femte projektet i forskarskolan som rör hållbar tränarutveckling och där forskningen riktar sig mot elittränare och deras roll i aktivas prestationsutveckling, säger Peter Mattsson, verksamhetschef Projekt Elitidrott 2030, Riksidrottsförbundet.

Skribent: SSF
E-post: Adressen Gömd
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info