Hoppa till sidans innehåll
Foto: Ulf Palm och Bildbyrån

För tryggare idrott – föreningar ska begära ut begränsat registerutdrag

21 FEB 2022 19:00
Vid Riksidrottsmötet skärptes reglerna för att skydda barn och ungdomar inom idrotten. Från den 1 januari ska föreningar begära in ett begränsat registerutdrag från de inom föreningen som har direkt och regelbunden kontakt med barn och ungdomar.
  • Uppdaterad: 21 FEB 2022 19:07

För att öka säkerheten för barn och ungdomar inom Svenska Skidförbundet, våra distrikt och föreningar införs ett krav på årlig kontroll av ledare och andra personer i föreningen som är i regelbunden kontakt med barn och ungdomar. Detta kan var över en längre tid eller vid ett tillfälle som exempelvis vid ett läger.

Det är den enskilde ledaren själv som ska begära ett utdrag från Polisen som visas upp för speciellt utvalda personer inom föreningen.

De utvalda personerna kontrollerar utdraget och dokumenterar att kontrollen har genomförts. Själva utdraget ska alltså inte arkiveras hos föreningen.

Det begränsade registerutdraget innehåller endast brott som innebär mycket allvarliga kränkningar av andra människor och visar inte "mindre brott" som exempelvis fortkörning.

Att begära in utdrag är en del av det förebyggande arbetet för en tryggare idrott och något som ska gälla för alla, oavsett hur länge en person har verkat i en förening eller hur väl ni känner varandra.

På Riksidrottsförbundet finns en sida med frågor och svar kring detta.

LÄS MER: Frågor och svar kring den nya regeln om registerutdrag

Skribent: SSF
E-post: Adressen Gömd
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info