Hoppa till sidans innehåll
Foto: EMMA WALLSKOG/BILDBYRÅN Frida Hansdotter

Frida Hansdotter invald i de aktivas kommitté

18 FEB 2022 15:54
Os-guldmedaljören och alpinstjärnan Frida Hansdotter har valts in i IOK:s aktivas kommitté.  – Jag är väldigt hedrad, säger hon efter beskedet.
  • Skapad: 18 FEB 2022 15:54

Under OS i Peking har även omröstningen till IOKs aktiva kommitté genomförts. Samtliga OS-deltagare har kunnat lägga sina röster på någon av de 16 före detta idrottare som kandiderat.

När resultatet presenterades visade det sig att Sverige åter får en representant i kommittén. Åren 2002–2010 förde Pernilla Wiberg de aktivas talan och 2016 var det Jessica Lindell Vikarbys tur att bli invald, Men nu blir det alltså Frida Hansdotter som får det prestigefyllda uppdraget.

– Jag är väldigt hedrad och ser fram emot att jobba hårt för de aktiva. Det blir otroligt roligt och ett spännande uppdrag, säger hon i ett uttalande till SOK.

Kommittén består av tidigare aktiva från både sommar- och vinter-OS. Stefan Holm är den svensk som senast representerat Sverige, han avgick under Tokyo-spelen i somras.

Frida Hansdotter lyckades under sina år som elitidrottare bland annat vinna slalomvärldscupen säsongen 2015/2016, ta tre individuella VM-medaljer, och sedan toppa karriären med OS-guld i slalom i Pyeongchang 2018.

Kommitténs uppdrag, att vara en länk mellan de aktiva och IOK, innebär att de jobbar med en stor bredd av frågor. Frida vill i första hand fokusera på tre områden.

– Att alltid sätta atleten först, att det alltid ska vara fair play och jämställdhetsfrågan är tre punkter som jag känner att jag vill lägga extra fokus på, säger hon till TT.

Att lyssna in de som är aktiva i dag så att de fullt ut kan fokusera på prestationen ser hon som en viktig uppgift.

– När jag var aktiv kom det alltid upp olika saker som man kände kunde bli bättre, men då hade man varken energi eller tid att lägga på det. Det är där vi kommer in, att kunna hjälpa utövare, säger Hansdotter till TT.

Tillsammans med Frida Hansdotter blev även den franske skidskytten Martin Fourcade invald att föra atleternas talan för en period av åtta år. Dessa två ersätter den avgående medlemmen, kanadensiska hockeyspelaren Hayley Wickenheiser samt fyller en vakant plats efter skidskytten Ole Einar Björndalen som avgick 2016. 

Officiellt blir Hansdotter invald under IOKs nästa möte som äger rum 19 februari.

Skribent: SSF
E-post: Adressen Gömd
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info