Hoppa till sidans innehåll
Foto: SSF Frida Westman är ambassadör för Falun 2027.

Frida Westman siktar på VM-guld i Falun 2027

08 JUL 2022 09:00
Backhopparen Frida Westman, 21, skrev historia när hon presterade Sveriges bästa damresultat genom tiderna. Dessutom blev hon uttagen till OS som Sveriges första kvinnliga hoppare någonsin. När VM avgörs i Falun 2027 vill hon skriva historia igen.
  • Skapad: 08 JUL 2022 09:00

Vintersäsongen 2021/2022 var inte bara Frida Westmans bästa någonsin utan också Sveriges bästa kvinnliga backhoppningssäsong genom tiderna. Frida Westman skrev historia genom att vara den första kvinnliga backhopparen att representera Sverige vid OS och aldrig tidigare har en kvinnlig hoppare levererat lika bra resultat på världscupen.

­– Det var egentligen över all förväntan, men det är klart, jag har hela tiden jobbat för att bli bättre och för att få göra de sakerna som jag har upplevt den här säsongen. Men jag hade kanske inte tänkt att det skulle gå så fort, säger Frida Westman.

Med hela sju topp-10 placeringar på världscupen, varav två fjärdeplatser, är klivet upp till den yttersta världseliten inte långt borta. När VM arrangeras på hemmaplan i Falun om fem år siktar hon på att ha tagit sig till den absoluta världstoppen.

– Jag hoppas att jag är i mitt bästa slag under VM 2027, men jag hoppas också att det inte har tagit så lång tid innan jag har blivit bäst. Men jag vill vara kvar där uppe i toppen och fightas om guldmedaljen såklart, säger Frida Westman och fortsätter:

– Jag tror att det kommer vara väldigt stort att tävla på hemmaplan inför landet som man representerar. Jag hoppas att stödet från publiken blir ännu större när VM är på hemmaplan.  

Efter den imponerande säsongen blev Frida Westman även uttagen till Sveriges Olympiska Kommittés stödprogram Topp och Talang. Stödprogrammet ska ge aktiva med potential att nå medaljkapacitet på OS och VM möjlighet att göra en hundraprocentig långvarig satsning.  

Hemma-VM kan gynna svensk backhoppning

Det är ingen hemlighet att svensk backhoppning har kämpat för sin överlevnad under en lång tid. Men den senaste säsongen visar att sporten är på rätt väg och till hemma-VM 2027 hoppas Frida Westman att hon får sällskap av fler svenska hoppare på start.

Jag hoppas att vi kanske kan ha fler hoppare på VM, men sen hoppas jag framförallt att intresset har blivit större och att det är fler som håller på, samt att sporten har fått ett ännu bättre rykte, säger hon.

Frida Westman tror också att VM 2027 kan göra att publikintresset för sporten ökar. Sen hoppas hon också att man tar vara på möjligheterna som ett VM på hemmaplan innebär för att utveckla sporten i rätt riktning. 

– Nu när vi får ett VM hoppas jag att man går in och satsar lite mer. Kanske att vi kan få plast till backen i Falun så att man faktiskt har möjlighet att träna där på sommaren. För om man säger att man vill ha folk som hoppar så måste man ge dem möjligheten att utvecklas också, säger Frida Westman.

Mer träning – mindre tävling 

Innan det är dags för VM på hemmaplan i Falun 2027 väntar förberedelserna inför den kommande vinter. En säsong där hon vill ta nästa kliv i utvecklingen. Som backhoppare finns även en sommarsäsong med tävlingar men denna sommar kommer Frida Wetman fokusera mer på att träna än att tävla. 

– Jag ska inte tävla så mycket i sommar, jag vill hellre lägga tid på träning. Målet inför nästa säsong är att fortsätta utvecklas och förbättra mina förbättringspotentialer som har varit flygning och landningar, säger hon.

LÄS MER: VM i nordiska grenar till Falun 2027 och två historiska fjärdeplatser för Frida Westman.

Skribent: Clara Sjölund
E-post: Adressen Gömd
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info