Hoppa till sidans innehåll
Säsongen 2022/2023 arrangeras fem världscuphelger på hemmaplan.

Heja fram våra svenska stjärnor på hemmaplan

15 NOV 2022 10:54
Ta chansen att uppleva världens bästa skidåkare live. Säsongen 2022/2023 arrangeras hela fem världscuphelger i Sverige där allt från OS-medaljörer till världscupdebutanter får chansen att höra hemmapublikens jubel.
  • Skapad: 15 NOV 2022 10:54

Säsongen 2022/2023 har redan dragit igång och de kommande månaderna kan vi följa skid- och snowboardåkning i världsklass. Vintern bjuder även på en spännande VM månad där många av våra åkare har chansen att plocka hem medaljer. Kanske kan även någon av våra regerande världsmästare Jonna Sundling, längd, Sandra Näslund, skicross och Oliwer Magnusson, freeski, försvara sina titlar?  

Förutom en spännande VM-vinter har vi även hela fem världscuphelger på hemmaplan att se fram emot. Ta chansen att uppleva världens bästa skidåkare live och heja fram våra svenska stjärnor när världscupen kommer till Idre Fjäll, Falun och Åre.  

Tre världscuphelger på Idre Fjäll  

Tävlingarna på hemmaplan inleds redan i början av december då världseliten i puckel samlas på Idre Fjäll. OS-guldmedaljören Walter Wallberg och hans lagkamrater kommer tävla i både singelpuckel och parallellpuckel. Parallellpuckel bjuder på rafflande dueller som upplevs bäst på plats. Grenen har även blivit en ny del av OS-programmet och kommer göra debut i Milano/Cortina 2026.  

Efter årsskiftet är det skicrossåkarnas tur att ta plats på Idre Fjäll. Ta chansen att uppleva den actionfyllda och spännande grenen på plats för att se hur långt de faktiskt flyger. Sandra Näslund, OS-guldmedaljör och vinnare av den totala världscupen, kommer med största sannolikhet att vara med och fightas om pallplatserna på hemmaplan. Under helgen kommer två världscuptävlingar gå av stapel i den spektakulära skicrossbanan som är känd för att vara tekniskt svår med många olika features. 

I mars kommer även världscupen i speedski till Idre Fjäll och vi får chansen att se världens snabbaste skidåkare ta sig ann nordens brantaste preparerade pist Chocken. Med världsstjärnan Britta Backlund i topp kommer de svenska åkarna göra allt för att knipa en pallplats på hemmaplan i backen som de ägnar många träningstimmar i. 

Åre och Falun välkomnar världseliten i mars  

Mars månad bjuder på ytterligare två världscuphelger. Först ut är Åre där den alpina världscupen för damernas slalom och storslalom ska avgörs. De svenska damerna brukar trivas bra på nationalarenan i Åre och stärks av stödet från hemmapubliken. Helgen efter landar världscupen i längdskidor i Falun. Där kommer det bli en tre dagar lång folkfest, och försmak på VM 2027, när de svenska stjärnorna tar sig ann de klassiska banorna på Lugnet. 10 km klassiskt, sprint i fristil och mixed stafett står på programmet. 

Datum att notera i kalendern 2022/2023

Världscup  Datum  Disciplin  Plats 
Puckel  10–11 december singelpuckel och parallellpuckel D/H  Idre Fjäll
Skicross 20–22 januari skicross x2 tävlingar D/H Idre Fjäll
Speedski  9–10 mars S1 D/H Idre Fjäll 
Alpint  10–11 mars slalom och storslalom D Åre
Längd 17–19 mars 10 km C, sprint F och mixed stafett D/H Falun

LÄS MER: Fullständig kalender. 

Skribent: SSF
E-post: Adressen Gömd
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info