Hoppa till sidans innehåll
Foto: Chris Witwicki Sven Thorgren i Silvaplana, Schweiz.

Internationella skidförbundet byter namn – ”ett erkännande”

03 JUN 2022 17:15
Efter snart 99 år som världens främst styrande organ för snösport byter nu internationella skidförbundet (FIS) namn till internationella skid- och snowboardförbundet. Det banbrytande beslutande röstades igenom under FIS-kongressen i maj.
  • Skapad: 03 JUN 2022 17:15

Internationella skidförbundet (FIS) har varit världens främst styrande organ för snösport i snart 99 år. För över 25 år sedan blev snowboard en del av FIS och nu, äntligen, har de även blivit en del av förbundets officiella namn. Det banbrytande beslutande röstades igenom under FIS-kongressen i maj.  

– Snowboard har varit en del av FIS i många år så det var verkligen på tiden att det även tog sig an sporten i form av ett namnbyte. Det har funnits en schism om hur ett skidförbund ska kunna hantera snowboard, att sporten nu är en del av deras namn är ett erkännande, säger Stefan Karlsson, sportchef snowboard.  

Redan under förra årets FIS-kongress föreslogs ett officiellt namnbyte. Det fanns då två olika förslag att rösta på, ”internationella snösportsförbundet” och ”internationella skid- och snowboardförbundet”. Inget av förslagen fick då mer än två tredjedelar av rösterna, vilket krävdes för att förbundet skulle kunna byta namn. FIS förblev därför internationella skidförbundet under den gånga säsongen.  

När det i maj återigen var dags att fatta beslut angående ett eventuellt namnbyte fanns bara ett av förslagen med, internationella skid- och snowboardförbundet. Med endast ett alternativ att välja på var det med tydligt majoritet som namnbytet röstades igenom.   

Eftersom internationella skid- och snowboardförbundets förkortning FIS är allmänt erkänd inom sportvärlden kommer förkortningen inte att ändras. 

Vill du lära känna det svenska snowboardlandslaget bättre? Kolla in Freeski & Snowboarding Team Swedens youtube-kanal där du får följa med åkarna bakom kulisserna på både OS, VM, världscupen och träningsläger.   

Följ snowboardlandslaget i sociala medier 

Instagram: @snowboardteamsweden  
Facebook: Snowboard Team Sweden 

Skribent: Clara Sjölund
E-post: Adressen Gömd
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info