Hoppa till sidans innehåll
Foto: Elin Åhman

Över 6,8 miljoner kronor i Accelerationsstöd

15 JUN 2022 09:05
SSF har under årets Accelerationsstöd förmedlat över 6,8 miljoner kronor till distrikt och föreningar. Vi har tagit emot över 500 ansökningar och kan konstatera att det finns otroligt mycket energi och bra idéer i Skid- och snowboardsverige.
  • Skapad: 15 JUN 2022 09:05

I höstas gick Svensk Skidförbundet (SSF) ut med att vi under årets skulle satsa 20 miljoner kronor på utveckling av föreningsverksamheten. Satsningen, som kallas för Accelerationsstöd, skulle vara enkel och smidig för att så många som möjligt i Skid- och snowboardsverige skulle få nytta av dessa extra resurser.  

Nu har alla beviljade ansökningar får både nivå 1 och nivå 2 betalats ut och vi kan konstatera att Accelerationsstödets första år blev en succé. SSF har under året förmedlat över 6,8 miljoner kronor till olika utvecklingsinitiativ i distrikt och föreningar. Totalt har över 500 ansökningar kommit in och vi kan konstatera att det finns otroligt mycket energi och bra idéer ute i Skid- och snowboardsverige.  

– Accelerationsstödet bidrar till att verksamheter utvecklas och skapar förutsättningar för klubb- och föreningslivet att genomföra projekt de inte haft möjlighet att bedriva tidigare. Precis som ordet säger, stödet kan accelerera befintlig klubbverksamhet och skapa aktiviteter som man inte kunnat genomföra på grund av begränsad klubbekonomi men som man nu kan ”unna sig”, säger Karin Stolt Halvarsson, alpin- och skicrosschef.    

Accelerationsstödets utfall – nivå 1 

  • 370 föreningar (332 unika) ansökte om stöd.  
  • Totalt betalades 3 466 241 kronor ut.  

På nivå 1 kunde föreningar ansöka om upp till 10 000 kronor för mindre satsningar. Pengarna betaldes ut i månadsskiftet mellan januari och februari och har redan gynnat många föreningar ute i landet.  

– Accelerationsstödet har mottagits väldigt positivt bland våra föreningar. Många uppskattar att Svenska Skidförbundet valt att dela ut så mycket pengar av återstartsstödet som regeringen betalat ut via Riksidrottsförbundet för investeringar inom specialförbunden. Ansökningarna har strömmat in och de pengar som betalades ut för nivå 1 under vintern har hunnit bidra till verksamheten redan denna vinter, säger Karin Ersson, nationell chef längd.  

Accelerationsstödets utfall – nivå 2  

  • 24 distrikt och 137 föreningar ansökte om stöd.  
  • 65 ansökningar beviljades (10 distrikt och 55 föreningar). 
  • Totalt betalades 2 851 000 kronor ut.  

På nivå 2 kunde både distrikt och föreningar ansöka om upp till 100 000 kronor för större projekt. Projekt som byggde på samverkan mellan distrikt, föreningar och olika grenar prioriterades. Pengarna betalades ut i början på maj och vissa distrikt och föreningar har redan hunnit sätta igång arbetet.  

– På nivå 2 har några redan kommit en bit på vägen, men många har nyligen satt igång arbetet. Ett exempel som redan är igång är Piteå Elit i Norrbotten som startat ett utvecklingsprojekt riktat mot ungdomar i Norrbotten. Här får ungdomarna möjlighet att träna ihop över klubbgränser, de får träffa elitåkare som ledare genom Piteå Elit samt att det ges möjlighet för ledare att få utbildning, säger Karin Ersson, nationell chef längd.  

Accelerationsstöd X 

Accelerationsstöd X infördes som en särskild satsning för de mindre grenarna. Totalt fick åtta initiativ dela på 557 000 kronor.  

– En klubb fick accelerationsstöd som grundplåt för att starta upp en verksamhet för grässkidåkning, något klubben inte tidigare haft som disciplin, säger Karin Stolt Halvarsson, alpin- och skicrosschef.   

Under Accelerationsstödets första år har vi lyckats pumpa ut pengar till distrikt och föreningar. Redan nu kan vi se att pengarna har gjort skillnad och det ska bli spännande att följa ert kommande arbete.  

Under hösten 2022 kommer en ny omgång av Accelerationsstöd öppnas upp. Mer information om detta kommer framöver.   

Skribent: SSF
E-post: Adressen Gömd
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info