Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bauhaus Petter Askegren samtalar med Daniel Ekvall och Caroline Jönsson.

Petter snackar om psykisk ohälsa i Bauhaus nya podd

01 JUN 2022 15:00
Bauhaus podd ”Laget och jaget” hjälper föräldrar och idrottsföreningar att förhindra, prata om och hantera psykisk ohälsa bland idrottande ungdomar. Podden leds av Petter Askegren som i samtal med experter ger tips på lösningar och inspiration.
  • Skapad: 01 JUN 2022 15:00

”Laget och jaget” är Bauhaus nystartade podd som släpptes den 19 maj och hittills finns i tre olika avsnitt. I podden samtalar artisten och multientreprenören Petter Askegren med Daniel Ekvall, svenska fotbollförbundets idrottspsykologiska rådgivare, samt Caroline Jönsson, före detta landslagsmålvakt i fotboll och legitimerad psykolog, om hur föräldrar och föreningar kan förhindra, prata om och hantera psykisk ohälsa bland idrottande barn och ungdomar.  

Det är inte alltid lätt att veta hur man som förälder till skid- eller snowboardåkande barn och ungdomar, tränare i en förening eller om man på annat sätt är engagerad i idrotten bör prata om psykisk ohälsa. Podden ”Laget och jaget” vill både inspirera, ge konkreta råd och komma med tips på lösningar. Jenny Limby, barn- och ungdomsansvarig för längdskidor på Svensk Skidförbundet, hoppas att podden kan bidra med mer kunskap om idrottande ungdomars psykiska hälsa.  

– Vi vet att psykisk ohälsa ökar totalt sett i samhället. Vi vet även att fysisk aktivitet och idrott i alla dess former är ett viktigt inslag för att förebygga och motverka psykisk ohälsa, samtidigt vet vi att idrott i vissa fall bygger på den psykiska stressen. Framförallt om det glöms bort att individen och dennes välmående alltid är viktigare än idrottaren och eventuella prestationer. Ju mer vi kan sprida kunskap om hur vi alla runt om våra idrottande ungdomar kan förebygga och se tidiga signaler på när någon inte mår bra – desto bättre, säger hon.  

Podden avhandlar ämnen under rubriker såsom… 

#1 Ångest ska tas på samma allvar som en bristning i baksida lår. 

#2 Vem är jag utan min idrott?  

#3 Det viktiga är att våga fråga och lyssna – inte att ha alla svar.  

Podden leds av Petter Askegren som själv länge har varit engagerad i både idrott och ungdomar. Han hoppas att podden ”Laget och jaget” kommer att inspirera och utöka engagemanget kring psykisk hälsa ute hos idrottsklubbar i hela Sverige. 

– Jag vet själv hur mycket idrott och rörelse kan betyda för barn och ungdomar, inte minst i positiv bemärkelse. Men det finns ibland också en mörk baksida som är svårhanterlig och som måste upp i ljuset. Jag, Caroline och Daniel gör verkligen allt i Laget och jaget för att kunna ge konkreta råd till barn, ungdomar, föräldrar och klubbar. Alla behöver guidning i det här och alla, oavsett position i idrottssverige, behöver någonstans att vända sig när det är tufft. Och det är tufft att våga vara öppen med sina svårigheter, i dubbel bemärkelse säger Petter Askegren.  

220519-bauhaus-podd-Petter-500x298.jpg
Podden leds av artisten och multientreprenören Petter Askegren. Foto: Bauhaus. 

Podden kommer även att erbjudas som utbildningsmaterial för samtliga idrottsklubbar som Bauhaus samarbetar med. 

– Vår största uppgift här är att bli konkreta kring hur man skapar psykisk hälsa med hjälp av idrotten. Och hur man bäst förebygger och hanterar psykisk ohälsa, vilket inte är helt enkelt idag. Var ska man vända sig, vad ska man göra i olika situationer? Jag tackade ja till att medverka i den här podden just för att vi inte bara samtalar kring ämnet. Vi försöker både inspirera och skapa lösningar, oavsett vilken nivå man är engagerad i idrotten på säger Caroline Jönsson, Legitimerad Psykolog som jobbar för Spelarföreningen. 

”Laget och jaget” finns på alla plattformar där poddar finns och även att ladda ner som rörligt material.     

Skribent: Clara Sjölund
E-post: Adressen Gömd
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info