Hoppa till sidans innehåll
Foto: SSF

Rapport från den 53:e FIS-kongressen

30 MAJ 2022 15:00
Svenska Skidförbundet uppmärksammades vid flera tillfällen under den 53:e FIS-kongressen 25–26 maj i Milano, Italien. Att Falun tilldelades VM 2027 och att Alla på snö vann ”FIS SnowKidz Awards” var två av höjdpunkterna på den intensiva agendan.
  • Uppdaterad: 30 MAJ 2022 15:00

25–26 maj genomfördes den 53:e upplagan av internationella skidförbundets (FIS) kongress i Milano, Italien. Svenska Skidförbundet uppmärksammades vid flera tillfällen under de två intensiva daga med många viktiga punkter på agendan. 

Onsdagskvällen gick att följa live på FIS Youtube-kanal och inleddes med ett tal av ordförande Johan Eliasch. Därefter avslöjades vinnaren i ”FIS SnowKidz Awards” där Svenska Skidförbundets satsning Alla på snö tog hem förstaplatsen för andra gången i rad. Svenska Skidförbundets förbundsdirektör Ola Strömberg var på plats och tog emot utmärkelsen.

Efter prisutdelningen var det dags att presentera värdnationerna för VM 2026 och 2027. Det blev då officiellt att Falun blir arrangör för VM 2027 i de nordiska grenarna längdåkning, backhoppning och nordisk kombination. Ulrika Back Eriksson, vd Svenska Skidspelen och förbundskoordinator Svenska Skidförbundet, och Sara Tigerström Monfelt, Falu kommun, var på plats och berättade om förberedelserna inför VM i Falun 2027.

210203-Falun2027-Sara-Tigerström-Ulrika-Back-Eriksson-Stavar-Foto-Ulf-Palm-500-298.jpg
Sara Tigerström Monfelt och Ulrika Back Eriksson. Foto: Ulf Palm.  

VM-arrangörer: 

Oberstdorf, Tyskland – VM i skidflygning 2026
2021 arrangerade Oberstdorf, Tyskland, världsmästerskapen i de nordiska grenarna med stora svenska framgångar. Under årets FIS-kongress tilldelades de för sjunde gången VM i skidflygning.

Falun, Sverige – VM i de nordiska grenarna 2027
VM i Falun 2027 blir det femte världsmästerskapet som arrangeras i Falun. Under skid-VM 2015, senast det begav sig, blev mästerskapet både en medaljsuccé och folkfest. I år arrangerade Falun världscupavslutningen i längdskidor som gick med rekordvinst. Nu är siktet inställt på VM 2027.  

Crans Montana, Schweiz – Alpina VM 2027
Alpina VM 2027 stod mellan fyra kandidater. Värdskapet föll slutligen på Crans Montana, Schweiz, som har arrangerat de alpina världsmästerskapen en gång tidigare. VM 2027 blir dessutom 40-jubileeum.

Montafon, Österrike ­– VM i snowboard, freestyle & freeski 2027
Montafon, Österrike, ska för anda gången stå som värd för de gemensamma världsmästerskapen i snowboard, freestyle och freeski. Under det gemensamma mästerskapet kommer fler än 30 medaljer att delas ut. 

Förutom att presentar värdnationerna för VM 2026 och 2027 stod många andra viktiga och spännande punkter på agendan under årets FIS-kongress. Några av punkterna var:

  • FIS ordförande: Johan Eliasch blev omvald till FIS ordförande. Han var ensam kandidat och blev nu omvald för en andra mandatperiod som varar i fyra år.

  • Medlemmar i FIS styrelse: Mats Årjes blev omvald till FIS-styrelse. Styrelseuppdraget sträcker sig från 2022–2024.
  • FIS namnbyte: FIS beslutade att ändra namn för att även inkludera snowboard. Organisationens nya namn är ”International Ski and Snowboard Federation”. Förkortningen ”FIS” kommer vara densamma.

  • FIS tar över parasnösporter: FIS kommer ta över ansvaret av parasnösporter från Internationella paralympiska kommittén (IPC). Detta inkluderar alla alpin-, snowboard- och längdevenemang. Mer information om detta beslut kommer vid ett senare tillfälle efter att FIS och IPC diskuterat detaljer.

  • Kalender 2022/2023: Alla världscupkalendrar för säsongen 2022/2023 godkändes och kommer att publiceras på FIS hemsida inom kort.

  • Internationella tävlingsregler: Olika uppdateringar av de internationella tävlingsreglerna gjordes. Att damerna och herrarna kommer tävla på samma distanser i längdåkning, att strafftiden i parallellslalom kommer var den faktiskt tiden som åkaren är efter istället för den nuvarande strafftiden på 0,50 sekunder och att radien på skidorna i backhoppning kommer ändras var några av de uppdateringarna som genomfördes. En mer omfattande sammanställning av alla förändringar publiceras på FIS hemsida under respektive gren.

  • Kommande FIS-kongresser: Från och med nu kommer FIS-kongressen arrangeras varje år istället för vartannat. De udda åren kommer kongressen vara i digital form medan de jämna åren kommer vara fysiska träffar. Nästa fysiska kongress, 2024, arrangeras i Reykjavik, Island.

En annan svensk som uppmärksammades under FIS-kongressen var Per Kjellström. Han beviljades FIS hederskommittémedlemskap tack vare sitt långvariga engagemang i speedski kommittén. 

LÄS MER: Sammanställning FIS-kongress 2022. 

Skribent: SSF
E-post: Adressen Gömd
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info