Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Mattias Bångman. Utför tillsammans på längdskidor.

RFs riktlinjer för barn- och ungdomsidrotten

14 SEP 2022 09:01
I mars 2022 lanserades RFs reviderade riktlinjer för barn och ungdomsidrott. Trygghet, inkludering, glädje, allsidighet och hälsa är huvudriktlinjerna. SSF arbetar nu aktivt för att inkludera riktlinjerna i all verksamhet för barn och ungdom.
  • Skapad: 14 SEP 2022 09:01

Det är åtta år sedan Riksidrottsförbundets (RF) riktlinjer för barn- och ungdomsidrott uppdaterades. När nya riktlinjer nu presenteras ligger fokus på fem huvudriktlinjer:

Svenska Skidförbundet (SSF) arbetar aktivt för att inkludera riktlinjerna i all verksamhet för barn och ungdom.   

– De nya riktlinjerna stämmer väl överens med vår egen Strategi 2026, men det finns vissa delar vi kan jobba mer med utifrån detta dokument, säger Jenny Limby, barn- och ungdomsansvarig för längdverksamheten på Svenska Skidförbundet.  

En av de saker som RF trycker lite extra på är trygghet och inkludering. Nu lyfts det att idrotten ska utgå från barnets bästa, något som inte var lika tydlig i de gamla riktlinjerna. Detta innebär att man vid beslut som direkt eller indirekt berör barnen, alltid bör göra en prövning av barnets bästa och göra dem delaktiga i besluten. 

– Att jobba aktivt med barn och ungas delaktighet är ett arbete vi redan har påbörjat, men vi kan göra ännu mer. Bland annat har jag rest runt och lyssnat in barns tankar kring vår tävlingsverksamhet, en verksamhet som ofta utgår från vuxnas synpunkt. Där kan vi bli ännu bättre, säger Jenny Limby. 

De nya riktlinjerna har tagits fram i samverkan med specialidrottsförbunden och barnrättsorganisationerna UNICEF Sverige, Rädda Barnen, Friends samt Bris. De syftar till att beskriva barns rättigheter inom idrotten men ska även vara en vägledning till målet att nå fler idrottsliga framgångar internationellt, samt att få fler unga att både börja idrotta och även vilja idrotta hela livet. 

Att barn- och ungdomsidrott sträcker sig ända upp till åldern 19 år menar Limby spelar extra stor roll när det kommer till sista punkten i riktlinjerna: hälsa. 

– Hälsa får ett ännu tydligare fokus, vilket är positivt. Framför allt i arbetet med elitidrottande ungdomar, där vi ser att det finns mer att göra för att hälsa ska vara en prioriterad fråga, säger hon. 

Hur jobbar Svenska Skidförbundet vidare med de nya riktlinjerna? 

– Vi har redan påbörjat vårt arbete utifrån vår strategiska plan ”Strategi 2026”, där vi ser över insatser och verksamhet så att barn och ungdomar inte bara väljer våra idrotter utan också stannar kvar inom idrotten hela livet, säger Jenny Limby.  

Det görs redan ett fantastiskt arbete i våra föreningar för att bedriva en tilltalande verksamhet som är anpassad för barn och ungdom, samtidigt finns det bitar att förbättra. Här behöver varje förening se utifrån sina förutsättningar och behov, var behöver de lägga in en förändring eller en extra insats? 

Närmare årsskiftet kommer RF ut med en föreningsanpassad kortversion av riktlinjerna.  

Tips till föreningar 

Här kommer Svenska Skidförbundet med några tips till våra föreningar, utifrån respektive huvudriktlinje:   

Trygghet: Att er förening har en gemensam värdegrund som är levande i er verksamhet är grunden till en trygg, inkluderande och glädjefylld idrott för barn och unga.  
Ta stöd av: 

  • Svenska Skidförbundets värdegrundsarbete – Skidor Vill, länk 
  • RF/SISU i ert distrikt om ni vill ha stöd i arbetet. 

Delaktighet: Att öka barn och ungdomars inflytande är positivt både för känslan av inkludering och delaktighet, men även för att få fler att fortsätta längre.
Vill du som ledare och förening ha tips på hur ni kan arbeta för att öka barns inflytande? 
Häng med på webbbinarie den 14 november klockan 20.00-21.00 (mer information kommer).

Glädje: Roligt - vad innebär det? När barn och ungdomar själva får berätta vad de upplever är roligt med idrott blir det tydligt att glädje bland annat finns i att få anstränga sig och göra sitt bästa, att träna hårt och att få utvecklas. Genom att uppmuntra och berömma glädje, kamratskap, ansträngning och försök kontinuerligt bygger vi ett utvecklande klimat och visar att det har större betydelse än kortsiktiga resultat. 

Allsidighet: Svenska Skidförbundet förespråkar allsidig träning och deltagande i flera idrotter, för långsiktig utveckling och idrott hela livet. Ta del av respektive grens utvecklingsmodell för att få mer tips om hur ni praktiskt gör det i er förening.

Hälsa: Kom ihåg att alltid se människan före idrottaren. Idrott ska förebygga välmående, glädje och utveckling, där träning, vila, återhämtning och mat prioriteras. Ge våra unga idrottare möjlighet att lära sig mer om hur de blir en. Ta hjälp av Svenska Skidförbundets material ”Den hållbara skidåkaren”. Där finns råd och tips till ledare, föräldrar och aktiva. 

LÄS MER: RFs riktlinjer i sin helhet. 

Skribent: Clara Sjölund
E-post: Adressen Gömd
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info