Hoppa till sidans innehåll
Foto: SSF

Sex världscuphelger på hemmaplan 2022/2023

22 JUL 2022 07:00
Ta chansen att uppleva världens bästa skid- och snowboardåkare live. Säsongen 2022/2023 arrangeras hela sex världscuphelger i Sverige där allt från OS-medaljörer till världscupdebutanter får chansen att höra hemmapublikens jubel.
  • Uppdaterad: 22 JUL 2022 07:00

Sommarträningen inför säsongen 2022/2023 är i full gång och för många av Svenska Skidförbundets åkare väntar en vinter där VM är det stora målet. Men den kommande säsongen bjuder inte bara på mästerskap utan även hela sex världscuphelger på hemmaplan. Ett perfekt tillfälle att heja fram våra svenska stjärnor och samtidigt uppleva världens bästa skid- och snowboardåkare live.

Tävlingarna på hemmaplan inleds redan i november då Falun för första gången någonsin arrangerar världscupen i big air. Världens bästa freeski- och snowboardåkare kommer bjuda publiken på en häftig show i ett hopp som byggs av sparad snö i botten av backhoppningslandningen på Lugnet. Kom och heja fram våra svenska OS-åkare och världscupdebutanter som för första gången får chansen att tävla inför hemmapublik.

Hemmatävlingarna fortsätter sedan med två helger i Idre Fjäll. Först ut är världscupen i puckel där OS-guldmedaljören Walter Wallberg och hans lagkamrater kommer tävla i både singelpuckel och parallellpuckel. Parallellpuckel bjuder på rafflande dueller som upplevs bäst på plats. Grenen har även blivit en ny del av OS-programmet och kommer göra debut i Milano/Cortina 2026. Ytterligare en OS-guldmedaljör gästar Idre Fjäll när Sandra Näslund och resten av skicrosslandslaget i slutet av januari ska fightas om pallplatserna på hemmaplan. Två världscuptävlingar kommer gå av stapel i den spektakulära skicrossbanan som är känd för att vara tekniskt svår med många olika features.

I mars kommer även världscupen i speedski till Idre Fjäll och vi får chansen att se världens snabbaste skidåkare ta sig ann nordens brantaste preparerade pist Chocken. Med världsstjärnan Britta Backlund i topp kommer de svenska åkarna göra allt för att knipa en pallplats på hemmaplan i backen som de ägnar många träningstimmar i.

Mars månad bjuder på ytterligare två världscuphelger. Först ut är Åre där den alpina världscupen för damernas slalom och storslalom ska avgörs. De svenska damerna brukar trivas bra på nationalarenan i Åre och stärks av stödet från hemmapubliken. Helgen efter landar världscupen i längdskidor i Falun. Där kommer det bli en tre dagar lång folkfest, och försmak på VM 2027, när de svenska stjärnorna tar sig ann de klassiska banorna på Lugnet. 10 km klassiskt, sprint i fristil och mixed stafett står på programmet.

Datum att notera i kalendern 2022/2023

Världscup  Datum  Disciplin  Plats 
Freeski & snowboard  24–26 november big air D/H Falun
Puckel  10–11 december singelpuckel och parallellpuckel D/H  Idre Fjäll
Skicross 20–22 januari skicross x2 tävlingar D/H Idre Fjäll
Alpint  10–11 mars slalom och storslalom D Åre
Längd 17–19 mars 10 km C, sprint F och mixed stafett D/H Falun
Speedski  TBD (mars) S1 D/H Idre Fjäll 


LÄS MER: Världscupkalender från internationella skid- och snowboardförbundet (FIS).  

Skribent: Clara Sjölund
E-post: Adressen Gömd
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info