Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Bernstål

Två nya föreningsutvecklare förstärker SSF

27 SEP 2022 10:20
SSF satsar på utveckling av föreningsverksamheten, som är grunden i alla vår verksamhet, och har nu anställt två nya föreningsutvecklare. Utvecklingssatsningen sträcker sig till att börja med över två år och är en del av SSFs Accelerationsstöd.
  • Uppdaterad: 27 SEP 2022 10:20

Som en del av Riksidrottsförbundets (RF) återstartsstöd lanserade Svenska Skidförbundet (SSF) förra säsongen Accelerationsstödet. Föreningar och distrikt runt om i hela landet kunde ansöka om finansiellt stöd där SSF delade ut över 6,8 miljoner kronor. För att fortsätta vår satsning på föreningsverksamhet kommer en ny omgång av Accelerationsstödet öppna upp under oktober. Men inte nog med det. Inför säsongen 2022/2023 tar vi nästa steg i utvecklingssatsningen och våra mål mot Strategi 2026 genom att anställa två nya föreningsutvecklare och extra resurser till längds nationella verksamhet. Med våra redan inkörda längdkonsulenter kommer dessa jobba nära och gemensamt för att tillsammans ta ett omfattande tag om föreningsutveckling.  

– Det är dels ett motdrag till konsekvenserna av pandemin och att aktiva slutade idrotta, dels ett mer aggressivt sätt att ta ansvar för vår verksamhetsidé, som handlar om att stötta föreningar och vara närvarande i vår rörelse. Föreningsutvecklarna blir en extra resurs för både distrikt och föreningar som får en tydlig kontaktperson för frågor men också någon som kommer besöka och jobba aktivt med föreningsutveckling inom dessa sporter, säger Elisabeth Egnell, verksamhetsutvecklare på Svenska Skidförbundet.  

LÄS MER: Joakim "Jocke" Hammar kliver in som föreningsutvecklare till puckel, freeski och snowboard. 

Puckel, freeski och snowboard   

Joakim “Jocke” Hammar kliver in som föreningsutvecklare för idrotterna puckel, freeski och snowboard. Med tolv år som förbundskapten för det svensk snowboardlandslaget i ryggen har han ovärderliga erfarenheter som han nu kan ta med sig in i den nya rollen. Jocke Hammar har inte bara utvecklat snowboardlandlaget från grunden utan även stöttat sporten ända från gräsrotsverksamheten. Han har bland annat varit med och utformat tränarutbildningar, Rookie Camp, och inte minst byggnationen av airbag-hoppet i Kläppen.  

Både puckel, freeski och snowboard är idrotter som de senaste åren har haft ett en tillväxt av åkare och intresse. Att tillsätta en föreningsutvecklare är därför ett sätt att möta deras behov.  

– Vi har sett att sporterna har växt under många år nu och det bubblar lite överallt. Det är knappt så att vi har hunnit med själva så att Jocke kliver in som föreningsutvecklare blir ett efterlängtat och bra extra tillskott, säger Stefan Karlsson, sportchef freeski och snowboard. 

Även om puckel, freeski och snowboard är tre separata idrotter har de många gemensamma utmaningar och behov där de kan dra nytta av varandra.   

– Jag tycker att det är jättebra med ett grenöverskridande samarbete och den nya tjänsten kommer även bli ett lyft för puckel. Satsningen kommer rätt i tiden, det finns ett intresse och vi har vind i ryggen, så det är perfekt att Jocke kommer in och driver detta framåt, säger Robert Hansson, sportchef puckel. 

Alpint och skicross 

För alpint och skicross kliver Edda-Kristin Arnadottir in om föreningsutvecklare. Hon kommer jobba enstaka dagar under hösten och från den 9 januari, när vintersäsongen drar igång på riktigt, finns hon tillgänglig på heltid. Edda-Kristin Arnadottir har enormt värdefulla erfarenheter från Skidsverige där hon bland annat jobbat som landslagstränare för Europacuplaget på herrsidan.    

– Att få Edda, med hennes digra erfarenhet från så många olika delar av vår rörelse, som kollega känns underbart. Vikten av att möta våra klubbar och föreningar i deras vardag är stor och att få en person som har det som sin huvudsakliga roll känns viktigt för oss. Jag tror att Edda tillsammans med våra rikstränare och utbildningsansvarige kommer att vara ett “dream team” för våra alpin- och skicrossklubbar i landet, säger Karin Stolt Halvarsson, alpin- och skicrosschef.  

Kontakt  

Har din klubb eller förening frågor som ni vill bolla med Svenska Skidförbundets föreningsutvecklare? Tveka inte att höra av er. Det kan röra sig om stort som smått. Allt ifrån ledarkompetens och utbildning till anläggning och hjälp med att göra en ansökan för extra stöd. Ni är helt enkelt välkomna med alla frågor som rör föreningsutveckling. Tillsammans blir vi fler och bättre, vi är #vintersporten! 

Föreningsutvecklare: puckel, freeski och snowboard  
Jocke Hammar 
E-post: This is a mailto link 

Föreningsutvecklare: alpint och skicross
(heltid från 9 januari) 
Edda-Kristin Arnadottir   
E-post: This is a mailto link   

Skribent: Clara Sjölund
E-post: Adressen Gömd
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info