Hoppa till sidans innehåll
Foto: Mats Bogren Ulricehamn bjuder på fina träningsmöjligheter.

Ulricehamn startar Riksidrottsgymnasium hösten 2023

27 OKT 2022 10:14
Hösten 2023 blir Sveriges sydligaste skidgymnasium, Tingsholmsgymnasiet i Ulricehamn, den sjätte skolan att erbjuda RIG-intag för längdskidor. Läs mer om skolan, träningsförutsättningar och ansök redan i dag!
  • Skapad: 27 OKT 2022 10:14

Våra Riksidrottsgymnasier (RIG) är valet för dig som satsar på en internationell karriär på elitnivå. Du får möjlighet att kombinera din elitsatsning med studier på något av våra högskoleförberedande program. I dagsläget finns fem RIG-skolor som erbjuder längdskidor. Men från och med hösten 2023 kommer även Tingsholmsgymnasiet i Ulricehamn erbjuda RIG-intag för längdskidor. Redan nu är antagningen öppen, så ta chansen och sök till Riksidrottsgymnasiet i Ulricehamn innan den 1 december.   

– Vi är en liten sammansvetsad grupp där tränare och aktiva tillsammans arbetar för utveckling varje dag. Träningsmiljön i Ulricehamn erbjuder allt det som vi behöver för att jobba mot högt uppsatta mål, säger Mats Bogren, biträdande rektor för NIU/RIG på Tingsholmsgymnasiet.   

Tingsholmsgymnasiet i Ulricehamn har sedan många år tillbaka erbjudit Nationell idrottsutbildning (NIU) inom längdskidor. Som Sveriges sydligaste skidgymnasium blir det ytterligare ett lyft att från hösten 2023 även kunna erbjuda RIG.  

– För oss är det självklart att ungdomar även i södra Sverige ska få möjlighet att träna och utbilda sig utan att behöva flytta norrut. Förutsättningarna i Ulricehamn är mycket goda. Topografin och det geografiska läget gör barmarksträning utmanande och skapar också goda förutsättningar till tidig snöläggning. Vi har en av landets största konstsnöanläggningar, säger Mats Bogren.  

Ulricehamn har en lång skidtradition och fostrat många duktiga skidåkare genom åren. Dessutom är Ulricehamn ett välkänt stopp på världscupen som 2017 och 2019 arrangerade tävlingar som lockade stor publik. Tingsholmsgymnasiet ligger endast ett stenkast från multisportområdet Lassalyckan, där världscupen arrangeras. Lassalyckan erbjuder högkvalitativ träningsmiljö med flera olika spår och leder. I skolans lokaler finns dessutom tillgång till all annan nödvändig träningsutrustning.   

 ­– Skidgymnasiet har en egen träningslokal där vi har stakmaskiner, rullband och gymutrustning. Vi har också ett fullutrustat gym och gott om plats för förvaring av utrustning, kläder och cyklar på skolan. Barmarksträningen i Ulricehamn är varierad med både stark kupering och lättare terräng. Fina rullskidsrundor på glest trafikerade vägar finns i alla väderstreck och för löpning, cykel och annan träning är utbudet stort, säger Mats Bogren.  

Förutom den redan befintliga träningsmiljön är en rullskidbana under projektering.  

500x298-RIG-Skidgymn-ulricehamn-MATS-BOGREN.jpg
Träningslokal på Tingsholmsgymnasiet i Ulricehamn. Foto: Mats Bogren. 

Fakta om skidgymnasiet i Ulricehamn

Vilka program erbjuder ni?   
Vi erbjuder alla våra program utom Bygg- och anläggningsprogrammet som har ett lärlingsupplägg. De program vi erbjuder förkortas SA, EK, NA, TE, FS, FT, EE, IN och VO. 

Hur kombineras träning och skola?  
Du läser ditt gymnasieprogram under 4 år, och förutom de kurser som ingår i valt program läser du ämnet specialidrott (700 p). Tingsholmsgymnasiet har en organisation som ser till skidelevernas hela studiesituation där man tillsammans med ordinarie mentor även har sin skidmentor. Det skapar en trygghet i att klara sina studier i kombination med träningen. 

Hur bor man? 
Eleverna bor i egna lägenheter som är i direkt anslutning till skolan. Detta får eleverna hjälp att ordna tillsammans med vår kurator och det kommunala bostadsbolaget Stubo. 

Kan skolan hjälpa till med mat?  
Skidgymnasiets elever serveras, utöver skollunch, också middag fyra dagar i veckan för att orka med både skola och träning. 

Hur och när ansöker man?  
Till NIU och RIG längdskidor ansöker du hos Svenska Skidförbundet senast den 1 december. Länk till anmälan finns här.

200x200-rekotro-Ulricehamn-längd-Mats-bogern-foto-Mikael-Sepp.jpg
Mats Bogren, biträdande rektor för NIU/RIG på Tingsholmsgymnasiet.
Foto: Mikael Sepp. 

LÄS MER: Information om NIU och RIG Längd Tingsholmsgymnasiet.  

Skribent: Clara Sjölund
E-post: Adressen Gömd
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info