Hoppa till sidans innehåll
Foto: CARL SANDIN

Uppskjutet fluorförbud förändrar ingenting

18 AUG 2022 10:37
I förra veckan kom beskedet från FIS att det förbudet avseende användning fluorvalla skjuts upp ännu en säsong. Detta innebär att Svenska Skidförbundets regler och riktlinjer som kommunicerades i fjol, gäller även kommande säsong.
  • Uppdaterad: 18 AUG 2022 10:46

Målet med att införa förbud mot fluorvalla är att fluorcarboner som finns i vallan kan vara farliga för såväl människor som natur.

– Det var ett välkommet och väntat beslut, säger Petter Myhlback, vallachef för längdlandslaget. Nu ska FIS öka den systematiska testningen för att kunna säkerställa att när förbudet inför ska det göras på ett rättvis sätt, fortsätter Myhlback.

Hur bör man som skidåkare agera inför säsongen som kommer?

– Det är fortsatt inte tillåtet att använda fluorvallor som innehåller höga halter av PFOA (C8) detta enligt de EU-direktiv som gäller. Även om inte FIS har verktyg för att kontrollera är det viktigt att vi, i Skidsverige och även världen, tar vårt ansvar och följer de regler som gäller, säger Myhlback och fortsätter;

– Vi ska visa respekt för de hållbarhetsmål som Svenska Skidförbundet och Skidsverige har satt upp. Vill vi kunna åka skidor och arrangera tävlingar i framtiden – då måste vi ta ansvar för vår miljö och att inte använda vallor som har för höga halter av PFOA, är ett första steg i rätt riktning, avslutar Myhlback.

I samband med att det totala fluorförbudet sköts på framtiden, första gången, undertecknade samtliga nationer som är medlemmar i det internationella Skidförbundet, FIS, ett samtycke om att inte använda de förbjudna produkterna.

Vallaproducenter har sedan juli 2020 slutat att producera produkter där PFOA-värdet överstiger 25 ppb. Är man som vallare i en förening osäker på vad produkterna innehåller rekommenderar Svenska Skidförbundet att man kontaktar vallaproducenten för att säkerställa att produkten är fri från förbjudna ämnen.

Riktlinjerna som formulerades och kommunicerades gällande fluoranvändning inför förra säsongen, baserade på det EU:s förordning 2019/1021, förbjuder användandet av skidvallor som innehåller ett PFOA-värde över 25 ppb.

Ren idrott handlar inte bara om antidoping utan även att man förhåller sig till gemensamma regler och riktlinjer som FIS föreskriver vilket omfattar alla grenar inom Svenska Skidförbundet.

Skribent: Ulrika Sterner
E-post: Adressen Gömd
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info