Hoppa till sidans innehåll
Foto: @jesper_johanssson Leia Engholm.

”Vi har aldrig haft så många tjejer på snowboardgymnasiet som nu”

13 SEP 2022 12:05
Förra året sökte lika många tjejer som killar till snowboardgymnasiet i Malung. Den 1 oktober öppnar årets ansökningsperiod och tränaren Pontus Ståhlkloo hoppas att trenden håll i sig. – Det blir jättespännande att se ansökningarna i år, säger han.
  • Uppdaterad: 13 SEP 2022 12:07

Till landets snowboardgymnasium har majoriteten av de sökande alltid varit killar. En trend som förra året, 2021, bröts då lika många tjejer som killar sökte till Riksidrottsgymnasiet (RIG) Snowboard i Malung.  

– Det har gått av bara farten. Vi har haft väldigt få tjejer tidigare, men det var varit ett uppsving senaste åren. Vi har aldrig haft så många tjejer på snowboardgymnasiet som nu, säger Pontus Ståhlkloo, tränare på snowboardgymnasiet i Malung.  

Att antalet tjejer som söker har ökat tror Pontus Sthålkloo delvis beror på Progsession, Svenska Skidförbundets satsning för att stötta framtidens tjejer inom den svenska snowboard- och freeskiscenen. 

– Progsession var en succé på en gång och nu tar det bara några dagar innan deras camp är fullbokade, säger han och fortsätter:  

– Det som går bra ska man göra mer av och jag tror att Progsession kan vara ett bra tillfälle att försöka introducera tjejerna till tävling. De flesta är lite rädda för att tävla men när de väl kommer på plats ser de att det inte är så farligt. 

Leia Engholm går första året på snowboardgymnasiet i Malung och även hon tror att Progsession har bidragit till att allt fler tjejer ser snowboardgymnasiet som ett alternativ.  

– Jag tror att det handlar väldigt mycket om att man peppar upp varandra på tävlingar och så. Och sen även Progsession som är för tjejer. Där lär man känna nya tjejer som åker snowboard och då får fler upp ögonen för att kanske söka, säger hon. 

“Det hade varit jobbigt att vara ensam tjej” 

Varje år tar snowboardgymnasiet i Malung (RIG) in fem elever. I dag har skolan en relativt jämn fördelning mellan tjejer och killar, med två tjejer i årskurs ett och tre tjejer i årskurs två. Men så har det inte alltid sett ut. Att fler tjejer nu både söker till, och går på, snowboardgymnaiset gör både att gruppdynamiken på skolan blir bättre och att ännu fler tjejer vågar söka sig till landets snowboardgymnasium.  

För Leia Engholm lockade livet på snowboardgymnasiet. Förutom att få åka på träningsläger och tävlingar med skolan så tänkte hon att flytten hemifrån skulle ge bra erfarenheter. Hittills trivs hon väldigt bra och ångrar inte en sekund att hon sökte. Hon är också glad för att det var fler tjejer som vågade göra som henne.  

– Jag tycker att det är väldigt bra att det är många tjejer som har sökt, och kommit in, för det hade varit jobbigt att vara ensam tjej i en klass med bara killar, säger Leia Engholm. 

Tränare Pontus Ståhlkloo hoppas att trenden håller i sig när ansökningsperioden till landets skid- och snowboardgymnasium öppnar den 1 oktober. Han vill även understryka att alla kan söka, även om man kanske tvivlar på att man har det som krävs.   

– Gillar man snowboard ska man söka, oavsett hur bra eller dålig man tycker att man är. Man får åka jättemycket snowboard samtidigt som man gör gymnasiet, det finns inget bättre, säger han.  

Vill du söka till någon av landets skid- eller snowboardgymnasium? Mer information finns under utbildning. Ansökan är öppen från 1 oktober – 1 december och du söker genom att fylla i SSFs ansökningsformulär.

LÄS MER: Den 1 oktober öppnar ansökan till skid- och snowboardgymnasierna. 

Skribent: Clara Sjölund
E-post: Adressen Gömd
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info