Hoppa till sidans innehåll

Dopningskontroller


Dopningskontroller är tillsammans med information och utbildning de viktigaste verktygen i idrottsrörelsens antidopningsarbete.

De allra flesta idrottsutövare har accepterat att dopningskontroller behövs och så gott som alla kontroller genomförs därför i god anda. Många idrottsutövare är glada att få visa att de är "rena".

Kontrollerna genomförs i samband med tävling och vid träning. Dopningsprov kan även tas vid andra tillfällen, exempelvis genom hembesök.

I Sverige utförs kontrollerna av Antidoping Sveriges, (ADSE) legitimerade dopningskontrollfunktionärer.

Tester även utomlands

Vid utlandsvistelse kan svenska idrottare bli kontrollerade av det besökta landets antidopningsorganisation, under förutsättning att de också antagit världsantidopingkoden (WADC). Sådana kontroller sker som vanligt utan förvarning.

Utöver tävlingskontroller utför vissa internationella specialidrottsförbund (ISF) även "out of competition" (OOC) kontroller internationellt, vilket innebär att svenska elitidrottare som tävlar på internationell nivå även kan kontrolleras av funktionärer utsända av ISF. World Anti Doping Agency (WADA) är en annan aktör som kan utföra OOC-kontroller.

Urin och blodprov

Vid dopningskontroll tas ett urin- och/eller blodprov, som sedan skickas till ett godkänt dopningslaboratorium för analys.

Enligt ADSEs stadgar och antidopningsreglemente är alla idrottsutövare skyldiga att vid anmodan genomgå dopningskontroll. Hur en dopningskontroll går till är noggrant reglerat i föreskrifter och för genomförandet svarar särskilt utbildade dopningskontrollanter legitimerade av ADSE.

Mer information

Information om dopningskontroller på Antidoping Sveriges webbplats (extern länk, nytt fönster).

Uppdaterad: 10 JUN 2021 16:01 Skribent: Ludvig Remb
E-post: This is a mailto link
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info