Hoppa till sidans innehåll

Matchfixning


Vad är matchfixning? 

Matchfixning innebär att på ett otillåtet sätt, förändra eller påverka utgången av en idrottstävling, för att eliminera en del av den oförutsägbarhet som är förknippad med utvecklingen i, eller resultatet av idrottstävlingar, i syfte att dra fördel eller vinning för sig själv eller andra.

Förenklat innebär matchfixning alltså att på ett otillåtet sätt manipulera resultatet i en idrottstävling för att gynna sig själv eller andra.

Matchfixningen är ofta kopplad till vadhållning men kan också ske av andra anledningar, som sportsliga incitament.

Resurser

Antimatchfixningsreglemente

Det är viktigt att du som är en del av den svenska idrottsrörelsen, vare sig det är som idrottare, ledare, domare eller annan funktionär, tar ansvar för ditt förhållningssätt till spel och vadhållning på din egen idrott och följer de regler som satts upp i antimatchfixningreglementet. På så sätt kan vi tillsammans upprätthålla den grundläggande värderingen om rent spel inom idrotten.

Min match

Min match är svensk idrotts gemensamma satsning för att tillsammans med Polisen och Svenska Spel skydda idrotten mot matchfixning. Där hittar du bland mycket annat RF:s webbutbildning mot matchfixning och en tipsfunktion där du anonymt kan rapportera misstankar om matchfixning.

Till startsidan Min match

Tipsa om matchfixning

Riksidrottsförbundet har lanserat en visselblåsarfunktion där du kan anmäla misstänkt matchfixning. Vem som helst kan lämna anonyma tips om misstänkt matchfixning eller otillåten vadhållning. Tips tas emot via telefon, e-post eller webbformulär.

Idrottens matchfixningsutbildning

Till utbildningen (RF SISU)

Uppdaterad: 27 JAN 2022 22:31 Skribent: Ann-Charlotte Jernberg
E-post: Adressen Gömd
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info