Gå till innehåll

Alpint

En bild

Kriterier Junior-VM

Kriterier för uttagning till Junior-VM är generella men specificeras inför respektive mästerskap. Kriterierna bestäms av landslagsledningen.

Generella uttagningskriterier för Junior-VM 2024

  • Åkare som är rankad 1-15 för juniorer i världen födda 2003-2007 i en disciplin, har uppfyllt kriteriet att kunna bli uttagen till JVM.
  • Åkare som är rankad 1-30 för juniorer i världen födda 2003-2007 i två discipliner, har uppfyllt kriteriet att kunna bli uttagen till JVM.
  • Åkare som är rankad 1-40 för juniorer i världen födda 2003-2007 i tre discipliner, har uppfyllt kriteriet att kunna bli uttagen till JVM.

Uttagning

Uttagning av JVM-truppen görs senast 10 dagar före första officiella tävlingsdag av Sportrådet som består av rikstränare SSF, ansvarig dam- och herrtränare, landslagschef och alpin chef. Åkarna nomineras genom en samlad bedömning av åkarnas möjligheter till prestation och resultat på JVM.

Några meriterande faktorer som Sportrådet tar hänsyn till vid uttagning av åkare är:

  • Att åkaren visat prov på motivation och vilja att prestera.
  • Att åkaren är skadefri och ej begränsad i sitt idrottsutövande.
  • Att åkaren erhållit poäng i Europacupen under innevarande säsong.
  • Att åkaren har potential att prestera i flera discipliner.

Observationstävling

I samband med AET-tävlingarna (Svenska Spel Alpine Elite Tour) i Sundsvall den 6-7 januari kommer vi att hålla lite extra koll på åkare som kan vara aktuella inför JVM. Poängteras dock att det alltid är en samlad bedömning som ligger till grund för uttagningen till JVM.

Kostnad

Vid uttagning till JVM erläggs respektive åkare en kostnad för mästerskapet på 6000 SEK, vilket inkluderar flyg, transport, logi och liftkort.

Senast uppdaterad
2024-01-03
Publicerad
2023-01-19
Skribent
Lisa Johansson, SSF

Huvudpartner

Lagpartners