Hög status på alpina tränare
De insatser som Svenska Skidförbundet har gjort för att utveckla svensk tränarkompetens har gett resultat. Dessutom kommer möjligheten för alpina tränare att utvecklas och förstärkas ytterligare de närmsta åren.
– Vi är på god väg men ännu är det en del kvar att göra, säger nationella chefen Tommy Båtelson.
Behovet att få fram ett yrkesbevis för professionella tränare i Sverige har funnits länge och finns i dag i flera länder. Svenska Skidförbundets målsättning är att alla som arbetar professionellt som alpina tränare samt ingår i utbildningsteamet ska certifieras under de närmsta åren.
– Att vara en svensk certifierad tränare innebär att du har en bred kompetens inom såväl tränarskap som snösport samtidigt som du är dokumenterat duktig på att utifrån analys, planera och genomföra utvecklande träning för dina adepter, säger Tommy Båtelson.
Den svenska alpina tränarcertifieringen har testats skarpt under säsongen 2010-2011 och de första svenska certifierade tränarna blev klara försommaren 2011.
– Certifieringen innebär att du under ett antal tillfällen får påvisa dina kunskaper och färdigheter för minst två certifierare. Förra säsongen påbörjade tolv personer certifieringen och sju slutförde den. Denna säsong är ytterligare tio personer igång med sin certifiering, säger Johan Hyllienmark, utbildningsansvarig vid Svenska Skidförbundet.
Det nya utbildningssystemet, Svensk Alpin Tränarutbildning, SATU, sjösattes våren 2005 med mål att skapa en bra och enhetlig utbildning där SSF på bästa sätt utnyttjar de resurser som finns. Utbildningarna genomförs av ett inarbetat team som förstärks med tränare från skidgymnasier, högskolor och landslag.
– Helhetstänket som vi vill arbeta med i Svensk Alpin Tränarutbildning har slagit väl ut bland deltagarna. Upplägget med två delkurser, en där teori blandas med praktik och en på snö, är också positivt, säger Johan Hyllienmark.
Den här säsongens steg 1 och 2-utbildningar är nu genomförda och total har 219 personer deltagit på dessa kurser. Steg 3 genomförs med snödelen 25-29 april i Åre och följs upp med en barmarksdel 24-27 maj.
– Just nu håller vi på att förfina och utveckla den alpina utbildningsdelen ytterligare. Bland annat ser vi över möjligheterna att skapa utbildningar för ungdomar som parallellt med, eller direkt efter, sin tid som aktiv vill utveckla sin tränar- och ledarkompetens. Även möjligheterna för en förbättrad kommunikation mellan olika nivåer, landslag – gymnasietränare – klubbar, kommer att utvecklas. Vi vill att svenska alpina tränare ska ha en hög kompentens på internationell nivå vilket i sin tur kommer att ge bra förutsättningar för våra aktivas resultat i framtiden oavsett nivå, säger Tommy Båtelson.
Läs mer om Länk till annan webbplats.tränarcertifieringen här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
2015-08-28
2012-02-19