Gå till innehåll

Alpint

Europacupåkare på framfart

Under vintersäsongen med helgernas tv-sändningar från den alpina Världscupen är det mest välkända ansikten i pisten. Men ibland dyker det upp något namn på en svensk åkare som du kanske inte riktigt har koll på?

Det är antagligen någon av våra yngre åkare som finns i andra träningsgrupper så som Team 2019, Träningsgrupp 2 eller Juniorlandslag och som mest tävlar Europacup och FIS-tävlingar.
Den här vintern, 2014-2015, så har de svenska åkarna gjort totalt 829 starter på tävlingar runt om i Europa, från världscupåkare till junior, där det stora antalet starter ligger just på Europacup, Nor-AM och FIS-tävlingar.

Vi tog pulsen på tre av våra framtidshopp som den här säsongen tagit stora kliv framåt på Europacupen och som vi snart hoppas få se ta poäng i en världscuptävling i tv-rutan på bästa sändningstid!

 

Namn: Mattias Rönngren
Ålder: 21 år (22.11.1993)
Klubb: Åre SLK

Hur skulle du kort summera säsongen som varit? 
Säsongen hade en små-seg start på Europacupen. Kände att jag hade bra åkning men det tog något race innan jag fick till det och avslutade med mitt bästa resultat i sista tävlingen. Så säsongen har varit stegrande uppåt ju längre den gått och i stort är jag väldigt nöjd.  

Om man jämför förra säsongen med årets så har du verkligen tagit ett kliv framåt i just storslalom, vad är det som gör det? 
Jag har lagt ner mer tid i år på storslalom än jag gjort förut. Sedan har jag sedan förra våren jobbat hårt på en "stil" som jag vill åka GS. Så en kombination av att jag åkt mer skidor i år än något annat år och även sökt mig mer till tävlingar med "bättre" åkare på nere i Europa. 

Är storslalom och slalom det du satsar på eller kommer det komma in mera
fart? 
Storslalom och slalom är de grenar jag lägger ner mest tid och träning på så de kommer i först hand. Sen vill jag även framöver försöka få in lite mer super-G eftersom det är bra träning för storslalom. 

Du avslutade med en fin sjätteplats i Jasna och sen ett väldigt bra åk på WC i Kranjska, hur tufft är det att ta sig in topp 30 i WC jämfört med EC? 
WC är ju självklart betydligt tuffare än EC. Jag har upplevt att backarna och underlaget är tuffare och oftast isigare på WC än EC. Många av toppåkarna i EC har tagit sig in topp 30 i WC, så om man är uppe och fajtas bland de så borde alla möjligheter finnas. 

Vad är dina styrkor som skidåkare? 
Att jag är envis, gillar att träna och att jag tycker det är fantastiskt kul att åka skidor. 

Är det något i din åkning som du måste jobba på mer på inför nästa år? 
Att alltid åka på gränsen och inte "mes-åka" samt att jag har en hel del att jobba på när det är isigt underlag och branta backar. 

När du är med WC-laget, tar de hand om dig då och stöttar och visar? 
Absolut, det är ett bra gäng med schyssta tränare och åkare. Det är bra att få vara med och träna med dem så man vet vart ribban ska ligga. 

Hur ser vårens och sommarens planer ut? 
Framöver blir det lite FIS-race i Ål, Norge innan Sälen Winter Games i Lindvallen. Efter det blir det förhoppningsvis lite vårträning på hemmaplan i Åre och sedan brukar säsongen avslutas i Riksgränsen i mitten av maj. 

 

Namn: Felix Monsén
Ålder: 20 år (06.11.1994)
Klubb: Åre SLK

Lite kort om den här säsongen som snart är slut?
Det har varit en otrolig säsong måste jag säga, inget jag förväntade mig inför denna säsong. Särskilt när den började så knackigt som den gjorde.

Du har gjort väldigt bra super-g resultat på EC, har du känt att det varit på gång?
Nja, det har ju varit min favorit disciplin sedan några år tillbaka och jag har känt mig hemma på SG-skidorna, det har känts naturligt liksom. Första tävlingarna på året kände jag att jag nog kan ha något på gång i super-G och den tredje tävlingen på året (Val d'Isere) blev också den bästa.

Du höll på att skrälla ordentligt i Kvitfjell, hur gick tankarna när du kom i mål och såg hur bra du åkt?
Haha ja det var ett roligt åk. Ja jag kände att det var ett bra åk på gång, där jag kunde trycka på och söka fart i varje sväng. Men att jag skulle åka så snabbt, det trodde jag aldrig, det var en skrattretande känsla. Kul att jag kan åka så pass snabbt och tråkigt att det slutade i en krasch.  

Hur ser ditt tänk ut med världscupstävlingar?
Ja det är ju lite svårt det där med att vara fart-åkare och ung när det gäller Världscup. Men jag vill ju åka med de bästa och det är ju i världscupen de åker. Dock tror jag det kan vara smart att skynda långsamt. Jag är inte helt redo att släppa teknikgrenarna ännu för endast fart-åkning känner jag.

Hur tufft är det att gå från att vara en bra EC åkare till att ta klivet upp i Världscup?
Ja eftersom jag bara fått chansen att göra det en gång så kan jag inte riktigt svara på frågan med mycket erfarenhet. För vissa kan det vara svårare och andra lättare. Själv tycker jag att steget från FIS till EC är tufft. Det är klart att det blir svårt att slå sig in i världscupen eftersom där är konkurrensen benhård. 

Vilka är dina styrkor?
Hmm, det måste vara viljan att alltid åka fortare, det är nästan inget åk i år som jag kommit ner i och inte tyckt att jag kunnat göra bättre och åkt snabbare i.

Har du något du känner att du måste träna mera på?
Jag har mycket tekniskt jag måste jobba med, kanske främst på teknikgrenarna. I fartgrenarna är det mer i huvudet det sitter, jag måste våga vilja gå renare och hårdare in i varje sväng.

Vad är planerna nu i vår och sommar?
Skidåkning och träning. Mer skidåkning under sommaren är planerad.

Vad är ditt mål med nästa säsong?
Europacupen är nog det stora målet nästa säsong. Att limma ihop min störtloppsåkning och få den under kontroll så att jag kan börja ta mer poäng i Europacupen där, gå för totalen i SG-cupen och försöka ta några poäng i GS. Sedan vill jag absolut åka Världscup!  

 

Namn: Ylva Stålnacke
Ålder: 22 år (17.09.1992)
Klubb: Kiruna BK

Storslalom i EC har gått som tåget för dig i vinter, med flera pallplatser och segrar, och också en andra plats i totala EC storslalomcupen, hur ser du på säsongen som varit? 
Det har varit många fina resultat på EC men mitt stora mål var WC och där blev det magplask. Riktigt tråkigt och jag känner att nästa säsong kommer ha mer att erbjuda! 

Det har varit lite tuffare för dig på Världscup, hur svårt är det att slå sig in topp 30 på WC jämfört med EC? 
Ja just nu så vet jag att min åkning som jag har på EC absolut skulle räcka till topp 30 på WC men jag har verkligen inte fått till det och det känns supertråkigt när man vet att man kan så mycket bättre, men så säger ju alla, så det är bara för mig att åka hem och träna tills jag lyckas. 

Vad är dina mål inför nästa säsong?
Ja först och främst så ska jag ta mina första poäng i WC, sen finns det stora mål men dom får bevaras i hemlighet ;) 

Vad är dina styrkor som skidåkare?
Jag älskar flackt där jag känner mig som en riktig konung, brantåkningen som tidigare svajat rikligt har börjat ordna upp sig så jag ser mig just nu som en åkare som gillar alla backar. Men om jag får välja så kör jag gärna på en parkeringsplats med lite mjukt underlag. Älskar att tävla och vill alltid åka fort!

Är det något du känner att du måste jobba vidare på?
Absolut finns det mycket saker att förbättra, först och främst ska sommaren spenderas till att ta reda på varför jag åker som en gudinna på EC men tappar det helt på WC! 

Vad är det roligaste med att tävla och åka skidor?
Det är mycket som är himla skoj men främst skulle jag säga att känslan man får när man vinner eller gör en lyckad tävling är så fantastisk och det är den som gör att man vill fortsätta hålla på! 

Hur ser sommarens planer ut?
Sommarens planer är att bada, träna och ha skoj uppe i Tärnaby och på Gotland :)

 

Foto: Nicklas Blom

Senast uppdaterad
2016-08-23
Publicerad
2015-04-09

UPPTÄCK MER

Seger för Frida Hansdotter i Lienz

Hansdotter som inledningsvis på säsongen visat otrolig stabilitet och ...

LÄS NYHETEN

Korsbandsskada för Ylva Stålnacke

Ylva Stålnacke som igår skadade sig på träning i Österrike har idag un...

LÄS NYHETEN

Frida bästa svenska i Lienz

Det blev ytterligare en topp-tio placering för Frida Hansdotter i dage...

LÄS NYHETEN

Allvarlig knäskada för Nathalie Eklund

Tyvärr är säsongen över för Nathalie Eklund. Det var i måndagens stors...

LÄS NYHETEN

Information om lägret 2-5 januari 2016

Information till anmälda åkare finns nu i era inboxar!...

LÄS NYHETEN

Tyvärr ingen start för Ylva Stålnacke i Lienz

Det blir tyvärr ingen start för Ylva Stålnacke i Lienz världscuptävlin...

LÄS NYHETEN

Seger för Frida Hansdotter i Lienz

Hansdotter som inledningsvis på säsongen visat otrolig stabilitet och ...

LÄS NYHETEN

Korsbandsskada för Ylva Stålnacke

Ylva Stålnacke som igår skadade sig på träning i Österrike har idag un...

LÄS NYHETEN

Frida bästa svenska i Lienz

Det blev ytterligare en topp-tio placering för Frida Hansdotter i dage...

LÄS NYHETEN

Allvarlig knäskada för Nathalie Eklund

Tyvärr är säsongen över för Nathalie Eklund. Det var i måndagens stors...

LÄS NYHETEN

Information om lägret 2-5 januari 2016

Information till anmälda åkare finns nu i era inboxar!...

LÄS NYHETEN

Tyvärr ingen start för Ylva Stålnacke i Lienz

Det blir tyvärr ingen start för Ylva Stålnacke i Lienz världscuptävlin...

LÄS NYHETEN

Alpina världscupen fortsätter i Lienz

Efter ett kort juluppehåll för våra alpina tjejer är det dags att knäp...

LÄS NYHETEN

Tyvärr ingen svenskdag i Madonna di Campiglio

Det blev en tuff slalom ikväll för många av topp-åkarna på världscupci...

LÄS NYHETEN

Historisk pallplats för André Myhrer i Alta Badia

Efter grymt bra åkning från Myhrer i kvällens parallellstorslalom, den...

LÄS NYHETEN

Huvudpartner

Lagpartners