Lindh växlar från landslag till nationellt
John Lindh, huvudtränare i en sportchefsroll inom skicross, växlar spår kommande säsong. Skellefteåsonen ska jobba med nationell verksamhet där både alpint och skicross finns med i uppdragsbeskrivningen.
– Jag känner att det var dags att göra någonting nytt. Det har varit fantastisk resa med skicross och utvecklingen inom den sporten, men jag tror det är ett bra läge att en ny röst kommer in i den landslagsverksamheten, säger John.
Johns nya roll är ett led i den organisationsförändring som skett inom alpint och skicross, där verksamheterna kommit närmare varandra och numer bland annat har en gemensam landslagschef i Lars Melin.
– Jag ser inte som att jag ska jobb med den ena eller andra grenen. Jag jobbar med skidåkning över lag och så ska det vara tycker jag när vi pratar ungdomsverksamhet. Det viktiga är att vi gör någonting på skidor, sedan vilken gren det slutligen blir avgörs under resans gång, säger Lindh.
Han kan blicka tillbaka på några fantastiskt framgångsrika år som ledare inom skicross, en väg som kantats av internationella framgångar för åkare som Anna Holmlund, Viktor Öhrling Norberg och Sandra Näslund, för att nämna några.
– När jag började så var det verkligen från noll. Det var efter OS 2010 och de som varit aktiva avslutade sina karriärer. Tommy (Eliasson Winter) hörde av sig om jag hade något namn på en person som skulle kunna vara med och bygga för framtiden och jag vet inte om han hade någon baktanke när han ställde frågan, men det slutade med att jag sa upp mig från jobbet på skidhemmet i Tärnaby och flyttade till Östersund och började jobba med skicross för Svenska skidförbundet.
Utmaningen att bygga struktur och skapa förutsättningar för åkare att utvecklas både som person och atlet är några av ingredienserna där John kan se paralleller mellan sitt ”gamla” jobb och sin nya roll inom nationella verksamheten.
– Nu kommer det att bli mer praktiskt, närmare klubbar, distrikt och sedan hela vägen mot ett landslag. Sedan blir vi ett större arbetslag som jobbar med nationellt, vilket också är en förändring, i den roll jag haft senaste åren har jag varit ganska själv. Men ser jag till hela resan med skicross var vi ett fantastiskt gäng som jobbade tillsammans.
När vi kommer in på styrkor och svaga sidor hos Lindh står han tryggt med fötterna i myllan, han känner sig själv bra.
– Jag är ganska frispråkig. Är prestigelös, tänker kreativt när det gäller att utveckla träning. Ingen teknikvirtuos som försjunker i analyser, jag ser mer helheten. Ska aktiva lyckas måste det finnas en stabil grund att stå på, käppar, rollers och hopp är bara en del av kakan.
Han kommer att jobba för att lyfta spärrar, få människor att se möjligheter, våga tänka annorlunda och utveckla alternativa lösningar för att forma framtidens skidåkare.
– Saker förändras kontinuerligt och då måste vi vara beredda att anpassa vår verksamhet. Det är en stor utmaning, men där det finns lösningar på det mesta om vi väljer att se möjligheterna. Vi har varit och är en framgångsrik skidnation, vi ska utveckla det vi har och det som är våra styrkor och sedan jobba vidare och bli bättre där vi har våra svagheter.
Lindhs resa inom svensk skidåkning rullar allt jämt vidare, nu med ny inriktning, men där målbilden ändå är densamma:
Bäst i världen, alla på snö.
2022-12-21
2020-06-02