Gå till innehåll

Alpint

Nya riktlinjer för tävlingsverksamhet 2020/2021

SSF alpint presenterar nya riktlinjer för tävlingssäsongen 2020/2021. FIS och ungdomstävlingar berörs samtliga av nya direktiven som gäller till 31 januari 2021 för FIS tävlingar och 28/2 för ungdomstävlingar.

Alpin elitverksamhet i Sverige har fram till nyåret inte bara haft problem med tävlingsverksamheten på grund av rådande pandemi. Det har samtidigt varit snöbrist och tävlingar som skulle arrangerats under december månad har ställts in.

Nu har vintern kommit till Sverige, fler anläggningar har öppnat och därmed finns möjligheten för arrangörer att genomföra sina evenemang.

Under januari månad arrangeras ett antal FIS-tävlingar i Sverige och från Svenska Skidförbundet ser man positivt på att äntligen kunna komma igång med elitverksamhet.

– Även om tävlingarna ska genomföras utifrån uppsatta kriterier, med bland annat en begränsning av antal startande, ska det bli skönt att få komma igång med tävlingsverksamheten. Många andra idrotter har kunnat bedriva sin elitverksamhet under en längre tid och nu är snöförhållandena sådana att även vi kan komma igång och det känns bra, säger alpin chef Tommy Eliasson Winter.

Alla arrangörer ska följa SSF:s tävlingsprotokoll och riktlinjer. 

– Det vilar ett stort ansvar på arrangörer, deltagare, ledare, samt anläggningarna att tävlingarna genomförs utifrån Folkhälsomyndigheten och regionala riktlinjer. Om det kommer signaler eller propåer att vi inte klarar dessa delar, då tvingas vi tyvärr stänga ner vår elitverksamhet igen, säger Tommy.

För gymnasier och klubbar kan upplägget ovan innebära utmaningar, det är SSF väl medveten om, men i rådande situation har arbetet fokuserat på att komma igång med elitverksamhet och allt det i enlighet med råd och rekommendationer från myndigheterna.

– Det här är den möjlighet vi har och det är ur ett individperspektiv. Att komma igång med tävlingar är viktigt ur flera aspekter. Målgruppen som vi definierar här är av största vikt för att vi som nation ska kunna vara konkurrenskraftiga i framtiden i ett internationellt perspektiv, säger Tommy.

Tävlingsprogrammet i Sverige omfattar under januari, disciplinerna slalom och storslalom. För att behålla ranking och fortsätta utveckla fartdisciplinerna kommer SSF att genomföra en turné i Europa för de bäst rankade åkarna (under landslagsnivå) i Sverige i fartgrenarna.

– Vi arbetar redan i dag internationellt med våra landslag, de följer ett protokoll kring covid-19. Upplägget för en liknande turné under januari sker efter samma premisser och modell. Våra eftergymnasiala verksamheter (Team Klarna, Team Bauhaus, Alpin Elit) med Mathias Moberg i spetsen sköter organisation och uttagning för denna tävlingsturné, säger Tommy.

För utförligare och mer detaljerad information, se nedan:

 

Tävlingsverksamhet alpint 2020/21

Utifrån de nya allmänna råden som gäller från 14/12 har SSF möjlighet att arrangera två typer av tävlingar. ”Enstaka tävlingar” för ungdomar födda 2005 eller senare, samt arrangemang för yrkesmässiga elitidrottare på seniornivå.

 

Efter förtydligande från RF (11/12 2020) av begreppet:

 

”Enstaka tävlingar”, har det här dokumentet uppdaterats.

Om RF, FHM eller annan myndighet kommer med ytterligare rekommendationer, förtydligande eller förändrade restriktioner kan detta dokument även behöva förändras.

Enstaka barn och ungdomstävlingar (födda 2005 eller senare)

Enligt de allmänna råden som gäller från 14/12 kan enstaka tävlingar genomföras för födda 2005 och senare. Nedan följer SSF alpint definition av begreppet ”Enstaka tävlingar”.

 

 

 • Ungdomar födda 2010–2007 (U12–U14) kan delta på regionala tävlingar. (Skistar Winter Games undantagen, där kan U14 deltaga i nationell tävling).
 • Ungdomar födda 2006–2005 (U16) kan delta vid enskilda nationella tävlingar

   

 • Barn födda 2011 och senare ska i första hand delta i föreningens egen träningsverksamhet. Där kan föreningen genomföra träningar med olika tävlingsinslag.

   

SSF Alpint vill tydligt understryka att detta inte innebär att ungdomar födda 2005 eller senare ska tävla på samma sätt som en “vanlig” vinter.
Förhoppning är att vi genom en förändrad tävlingskalender utan tvingande funktioner i exempelvis Lilla Världscupen, kan skapa möjlighet för alla ungdomar att tävla “enstaka” tävlingar och samtidigt hålla oss inom de råd som finns. Vi uppmanar distrikt, föreningar, ledare och föräldrar att planera tävlingsverksamheten till ett begränsat antal tävlingar.

 

SSF Alpint har tagit bort alla former av serier för ungdomar födda 2008–2005. Efterlevs detta finns möjligheten att vi kan hålla igång verksamheten även om det innebär färre tävlingstillfällen för ungdomarna.

Önskar distrikt ta fram egna förtydliganden för ytterligare anpassning till den aktuella situationen i respektive distrikt, ligger är det i linje med distriktets mandat.


OBSERVERA!


SSF vädjar kraftfullt till alla – arrangörer, ledare, aktiva och föräldrar, att det i vinter krävs att samtliga följer Folkhälsomyndighetens råd och är insatta i de övergripande tävlingsrekommendationer som är framtagna av SSF när arrangemang väl genomförs.

https://www.skidor.com/globalassets/svenska-skidforbundet/dokument/kriskommunikation/riktlinjer-och-rad-tavling-ssf.pdf

Länk till annan webbplats.

Rekommendationer för arrangörer av ovanstående barn och ungdomstävlingar.

Utöver de övergripande rekommendationerna SSF har för tävlingsverksamhet under pandemin så rekommenderar vi även följande:

Lilla Världscupen och distrikts- och regionala tävlingar:

 • Arrangeras för klasserna U12 -U14 (fram till 28/2) och U16 enligt reviderad tävlingsplanering.
 • Om tävlingen anses bli för stor, rekommenderar SSF att arrangören antingen begränsar deltagandet till en mindre region/distrikt eller åldersklass.

   

 • Arrangera tävlingen så att antalet personer på arenan samtidigt hålls på en så låg nivå som möjligt. Ett sätt kan vara att genomföra en klass i taget och därefter göra uppehåll, eller att använda längre startintervaller.
 • Vi rekommenderar att ni genomför ett lagledarmöte utomhus med endast en ledare per anmäld förening.

   

 • Ingen publik är tillåten på dessa arrangemang.

   

Tränings- och klubbtävlingar:

Tränings- och klubbtävlingar kan med fördel arrangeras av den lokala föreningen. Närliggande föreningar kan bjudas in till enklare arrangemang som ej kräver övernattning.

 • Kan genomföras för åldrarna födda 2005 och senare.
 • Arrangeras inom föreningen. Kan med fördel arrangeras som en del av en träningskväll.

   

 • Ingen publik är tillåten på dessa arrangemang.

Nationella och internationella arrangemang för yrkesmässiga elitidrottare 

För att tydliggöra för arrangörer av internationella och nationella elitarrangemang inom Alpint så har SSF tagit fram följande lösning som gäller till och med 31/1 (nytt besked senast 20/1).

Tävlingsprogrammet:

 • Vi använder oss av dubbla tävlingsorter under samma helg
 • En begränsning om 70 svenska startande enligt FIS kvot införs. Ranking sker efter FIS punkter när anmälan till respektive tävling har stängt.
  Om tävlingen genomförs med endast herrar eller damer på en ort kan maxantalet vara 140 startande
 • Anmälan ska stängas senast fyra dagar före tävlingens första lagledarmöte.
 • Dubbelanmälan är ej tillåten utan SSF administrerar ev. efteranmälningar pga fulla startfält och reservlista för att säkerställa alternativ för aktiva.
 • Samtliga tävlingsorter presenterar en plan för covid-19 hantering som godkänns av SSF Alpint.

Målsättningen är att skapa möjligheter för åkare som är utanför landslagsverksamheten att bibehålla och utveckla sin ranking.

Följande gäller för samtliga FIS tävlingar i Sverige:

 

 • Tävlingen ska arrangeras enligt SSF:s övergripande riktlinjer för tävlingar och följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer.
 • Samtliga deltagare i tävlingen måste uppfylla SSF:s definition* för yrkesmässig idrottare:

   

*Definition: Åkare med aktiv FIS-licens där idrottsutövandet är åkarens huvudsakliga sysselsättning (dvs över 50 procent). Båda villkoren måste vara uppfyllda för att undantaget ska kunna tillämpas.

 

Förtydligande 9/12: I begreppet yrkesmässig idrottare ingår åkare på skidgymnasier och de som är antagna till SSF:s eftergymnasiala elitverksamhet. Dessa kan delta i nationella och internationella tävlingar på seniornivå, förutsatt att åkaren kvalar in till tävlingens startkvot.

SSF Alpint förbehåller sig rätten att nominera officiell trupp enligt normalt regelverk.

SSF Alpint rekommenderar att inga kringarrangemang i samband med tävlingen skall ske. Om det finns skäl för att trots detta genomföra arrangemang utanför tävlingsområdet så skall godkännande erhållas från anläggningsägaren och berörda myndigheter. Kringarrangemang är inte tävling och skall inte sanktioneras i tävlingskalendern (SSF TA).

 

 

För ytterligare information:

Information för aktuella tävling – se arrangör i SSF:s tävlingskalender

Tävlingsadministration Sverige, FIS-Skandinavien:

Karin Sundberg, Tävlingsadministratör: +46 (0)70 372 10 46,

karin.sundberg@skidor.com

Information för Europaturné fart:

Mathias Moberg, universitetsansvarig: + 46 (0) 72 701 38 55,

mathias.moberg@skidor.com

Senast uppdaterad
2022-12-21
Publicerad
2021-01-05

UPPTÄCK MER

Hector bästa svenska i Lienz

Fyra av åtta svenskor gick vidare från första åket och Elsa Fermbäck v...

LÄS NYHETEN

Ny pallplats för Hector i Lienz

Sara Hector kom till Lienz med två färska pallplatser från Courchevel....

LÄS NYHETEN

Europacupssummering Glungezer och Val di Fassa

Det har varit full fart på Europacupen inför julhelgen. Här summerar v...

LÄS NYHETEN

Andra raka pallen för Jakobsen

Kristoffer Jakobsen gjorde det igen. Efter stor dramatik i Madonna di ...

LÄS NYHETEN

Vinst för Hector i Courchevel - andra raka pallplatsen

Sara Hector är i kanonform och trivs uppenbarligen i franska Courcheve...

LÄS NYHETEN

Rönngren och Aronsson-Elfman uttagna till OS

Igår blev det klart att Mattias Rönngren och Hanna Aronsson-Elfman tas...

LÄS NYHETEN

Hector bästa svenska i Lienz

Fyra av åtta svenskor gick vidare från första åket och Elsa Fermbäck v...

LÄS NYHETEN

Ny pallplats för Hector i Lienz

Sara Hector kom till Lienz med två färska pallplatser från Courchevel....

LÄS NYHETEN

Europacupssummering Glungezer och Val di Fassa

Det har varit full fart på Europacupen inför julhelgen. Här summerar v...

LÄS NYHETEN

Andra raka pallen för Jakobsen

Kristoffer Jakobsen gjorde det igen. Efter stor dramatik i Madonna di ...

LÄS NYHETEN

Vinst för Hector i Courchevel - andra raka pallplatsen

Sara Hector är i kanonform och trivs uppenbarligen i franska Courcheve...

LÄS NYHETEN

Rönngren och Aronsson-Elfman uttagna till OS

Igår blev det klart att Mattias Rönngren och Hanna Aronsson-Elfman tas...

LÄS NYHETEN

Efter pallplatsen: Jakobsen laddar för Madonna

Kristoffer Jakobsen tog sin första pallplats i säsongens slalompremiär...

LÄS NYHETEN

Hector tvåa i Courchevel - snabbast i andra åket

Det blev en riktigt bra svenskdag i Courchevel. Och det var Sara Hecto...

LÄS NYHETEN

Rönngren 39a - Odermatt etta i Alta Badia

Marco Odermatt tog sin fjärde världscupvinst i italienska Alta Badia o...

LÄS NYHETEN

Huvudpartner

Lagpartners