”Det ser positivt ut för Skidsverige”
Tre dagar med slalom, storslalom och friåkning och en del fjärilar i magen. Björnrike/Vemdalen stod värd för skolningsläger i helgen för över 130 ungdomar som sökt RIG/NIU skidgymnasium: ”Det är jättemånga duktiga skidåkare”, säger Mattias Kangas.
Att söka till program inför gymnasiet är en spännande och ibland nervös process, inte minst för alla de alpina U16-åkare som nu sökt till RIG/NIU Skidgymnasium inför kommande höst.
Under tre dagar anordnades så kallat centralt skolningsläger för över 130 ungdomar i Björnrike och Vemdalen med slalom, storslalom och friåkning under överinseende av vaksamma gymnasie- och distriktstränare. Och även om stämningen var god fanns det också en del nerver att hantera.
– Första åket var det lite nervöst, men nu känns det bara kul, säger Stella Sjödin, från Lidingö och får medhåll av kompisen Tuva Carlsén, Åre Slk.
– Det känns lite mer avslappnat nu. Tränarna är jätteschyssta och peppande.
En chans att lära känna varandra
Syftet med samlingen är att träffa de blivande RIG/NIU-studenterna i olika miljöer inför antagningen till gymnasieprogrammen runt om i Sverige. Samlingen är också ett tillfälle för ungdomarna att bli sedda, att lära känna tränarna bättre och kunna ställa frågor om hur det är att gå på ett alpint/skicross gymnasium.
Mattias Kangas, tränare på Tärnaby skidgymnasium, är dock tydlig med att åkningen under de tre dagarna inte är avgörande för framtiden och att det är okej att ha en dålig dag.
– Vi skidgymnasietränare från alla skolor får en möjlighet att få en samlad bild av alla U16-åkare i Sverige. Det viktiga för våra åkare är att förstå att det är ingen ting här och nu som avgör framtiden. Men vi får en bild av var de ligger, var hela Skidsverige ligger, säger Kangas.
Tillfälle att lära sig
Hans bild är att det fostras lovande alpina åkare i klubbarna runtom i landet.
– Det ser positivt ut för Skidsverige, absolut. Det är jättemånga duktiga skidåkare här.
Alla som har sökt till de olika skidgymnasierna runtom i landet kallades till samlingen. Under en samling kör åkarna olika banor och går igenom olika moment, som att åka utan stavar, och tränarna får se hur de hanterar banbesiktning, vilken grundteknik åkarna har och hur de rör sig på snön.
Under en friåkningsdag kan tränarna också se hur åkarna rör sig när de inte har portar eller käppar att förhålla sig till. För distriktstränaren Elin Dubeau Jonsson är det också ett tillfälle för att lära sig och kunna utveckla verksamheten hemmavid.
– Jag vill lära mig mer. Det här är mitt första skolningsläger så jag vill se hur (gymnasie)verksamheten fungerar och vilka kvaliteter de vill se hos åkarna. Det kan jag sen ta hem till distriktet för att förbereda alla U16-åkare på vad vi ska träna i olika skidkvaliteter.
"Mycket horn"
Nästa tillfälle för samling är nationell tävling i slalom och storslalom i Åre i februari. Under samlingen i Vemdalen och Björnrike är en del av tränarnas jobb att lugna fjärilarna i magen hos nervösa åkare som har stora förväntningar inför kommande antagning.
– Jag har stått på start och försökt lugna dem och så. Det verkar bra men man märker också att de vill köra mycket, även om de kanske ramlat och har lite ont säger de ”nä jag ska fortsätta köra”. Mycket horn är det, säger Elin Dubeau Jonsson.
Centralt skolningsläger i Vemdalen och Björnrike 2022. Foto: Ski Team Sweden Alpine
2022-12-21
2022-02-02