Gå till innehåll

Alpint

En bild

Team Bauhaus

Om Team Bauhaus

Team Bauhaus är ett alpint skiduniversitet som har hemmabas i Åre. Där bedrivs fysträning och större delen av vår skidträning. Våra åkare är konkurrenskraftiga på nationell elitnivå och har kapacitet, vilja och potential att nå ännu längre. Studierna genomförs på program eller fristående kurser mot MIUN Idrottsakademi i Östersund.

Syfte och mål

Syftet med Team Bauhaus är att ge åkare möjlighet att börja satsa på dubbla karriärer, dvs att fortsätta elitsatsa inom alpin skidåkning i kombination med att genomföra universitetsstudier. Målet med Team Bauhaus är att åkaren ska utvecklas mot toppen på nationell elit samt att kunna ta plats i Skidförbundets olika träningsgrupper. Team Bauhaus har en aktiv dialog med Ski Team Sweden Alpine för att fylla upp eventuellt lediga EC-platser och ge åkare som visar god form chansen att tävla internationellt som ett led i karriärutvecklingen.

Studier och Utbildning

Som atlet i Team Bauhaus är du kopplad till Riksidrottsuniversitetet (RIU) vilket innebär att du studerar minst 25% mot Mittuniversitetet. Du kommer dessutom gå Svenska Skidförbundets utvecklingsprogram för atleter med en studietakt om ca 25% med start i augusti.

Studier mot Mittuniversitetets Idrottsakademi

Antagningskrav Team Bauhaus

  • Avklarad gymnasial utbildning och behörig till Högskola/ Universitet.
  • Studera minst 15 högskolepoäng/ år mot Mittuniversitetet perioden ST23, HT23 och/ eller VT24.
  • Kunna visa på en fullständig dokumentation med progression gällande den fysiska utveckling de senaste fyra åren. Detta kan exempelvis visas genom tidigare genomförda fystester eller liknande som skickas in i samband med ansökan.
  • I ett personligt brev kunna beskriva din egen långsiktiga målsättning med din alpina satsning.
  • Du bör ha under 50 i punkter i några discipliner.
  • Potential att nå det alpina landslaget (Krav RIU)
  • Om du tidigare år varit antagen till något postgymnasialt alternativ ska du utöver ovanstående punkter kunna påvisa att du uppnått studiekravet eller övriga krav från föregående läsår.

Platser

Ca 12 åkare jämt fördelat mellan dam och herr.

*Vi ser positivt på att aktuella landslagsåkare ansöker till Sthlm Skiun. Detta då åkarna ges möjlighet till att påbörja en akademisk karriär vid sidan om den alpina satsningen. Antagna landslagsåkare kommer ha möjlighet att träna med laget när åkaren inte befinner sig på landslagsuppdrag. Antagna landslagsåkare kommer inte påverka antagningskvoten.

Ansök om garanterad plats i två säsonger:

Normalt sett blir åkare antagna ett år i taget. Från och med säsongen 2023/2024 kommer antagna åkare ges möjlighet till att ansöka om att ha en plats garanterad i teamet i två år. Denna ansökan sker efter att åkaren blivit antagen till universitetet. Se krav nedan:

Krav för ansökan om 2 års garanterad plats*

- Du ska ha blivit antagen till ett program på GIH eller RIU.
- Du ska ha ett skriftligt godkännande från DK-koordinator på institutet som intygar att du skapat en hållbar plan för dina studier.
- Du ska genom ett brev till SSF beskriva hur du tänker kombinera studier parallellt med din elitsastning.

*Om idrottaren ej uppnår studiekravet mot universitetet och eller SSFs atleturvecklingsprogram är platsen inte längre garanterad.

Antal platser och antagningsprocess

6 st platser finns till förfogande. Vilka som tilldelas dessa platser baseras på ansökan som lämnades in i samband med ansökan till den postgymnasiala verksamheten. Dessutom separat ansökan enligt ovan vägas in.

Q&A

Fråga: Varför kan inte samltliga 12 i teamet få denna möjlighet?
Svar: Om samtliga platser garanteras i två år finns det risk att det inte finns platser till de åkare som tar studenten från gymnasiet nästkommande säsong.

Kontaktuppgifter

Tränare:

Thomas Sjödin: thomas.sjoedin@telia.com - 070 635 85 72
Maths Gunneriusson: maths.gunneriusson@telia.com - 070 333 03 50

Postgymnasial Verksamhet och Atletutbildning:

Mathias Moberg
Utbildningsansvarig Alpint och Skicross
Telefon: 072-701 38 55
Mejl: mathias.moberg@skidor.com

Studier Mittuniversitetet:

Agnes Wredenberg
Koordinator för idrottsrelaterade verksamhet
Telefon: 072-581 87 22
Mail: agnes.wredenberg@miun.se


Senast uppdaterad
2023-08-24
Publicerad
2022-12-05
Skribent
Ida Karlsson

Huvudpartner

Lagpartners